UMEÅ4ever: Quir-kyy!

Sjekk'a! Vål'enga-drakter, Jon Skolmen og loooser i forgrunnen. Quirky! Foto: NFD

Umeå4ever (Geir Greni, 2011)
Med Sindre K. Larsen og Vegar Hoel
Premiere 01.04.11
* 

Hei!

Jeg heter Umeå4ever, og jeg er skikkelig quirky, ass!
Alle skjønner det når de ser tittelen, ikke sant.
Jeg har quirky ompa-ompa-trekkspill og  xylofon og klarinett på lydsporet – litt sånn europeisk, liksom. Og den musikken skal jeg spille absolutt hele tiden, uansett om den passer eller ikke, fordi den er quirky.

Ok, greia er at jeg er en quirky buddy-roadmovie, ikke sant, og — nei, egentlig er jeg en lydbok, da, for det er mulig å se meg med øynene igjen uten å gå glipp av noe.
Men altså, i en quirky roadmovie så skal noen komme seg fra et sted til et annet, sånn fysisk, men mens de kjører så møter de en masse hindre, ikke sant, og det er fordi de skal lære noe på veien, da. Skjønner du, eller?!
Stian, for eksempel, er en taper, eller loooser, som jeg digger å si, da, ikke sant, dama hans er skikkelig kjip og morra og faren hans liker kompisen hans Anders bedre. Og det har jeg en ganske sånn quirky måte å vise på, ikke sant – faren til Stian vil heller se på fotball med Anders enn med Stian, og de søler øl i hodet på Stian uten å bry seg om det! Skjønner du, eller?!

Og dama til Stian hun skriker på trøndersk, ikke sant, sånn skikkelig crazy dame, og hun slår opp med Stian, og da bestemmer han seg for å dra til Umeå – er Umeå bare det mest quirky du har hørt om, eller?! – for der bor Robyn, da, en tjei han ble forelska i på en sommerleir da han var tenåring eller noe, og han tror at hvis han finner henne igjen, så slutter det lykkelig, ikke sant. Quir-kyy!

Og alle vet at det ikke går an å dra på roadmovie med bare en bil, ikke sant, det må være en quirky bil, en politibil som i The Blues Brothers (den er quirky, ass!) eller et sånt grønt flak som i Thelma & Louise, men jeg er så quirky at jeg lar Stian kjøre en BERLINGO! Skjønner du?! En Berlingo! Verdens kjedeligste bil, ikke sant! Eller døll, da, et ord som jeg syns er så kult at jeg bruker det utrolig mange ganger for at alle skal skjønne hvor døll Stian er, da.

Å, jeg har glemt å fortelle om kapitlene! Jeg bryter opp lydboken med mellomtitler, med MOR OG FAR eller HUSET I SKOGEN og sånn, for det gjør de i USA og Europa og sånn for å vise at de er quirky og meta og sånn, ikke sant, og når jeg blander det med flashbackene som Stian har om den sommerleiren, så skjønner alle at jeg har sett utrolig mange quirky festivalfilmer.
Og sometimes lar jeg Stian og Anders snakke litt engelsk, litt sånn “yeah, man!” og “I’ll leave you kids alone” og sånn. Det er utrolig quirky, ass, man!

Ok, jeg innrømmer at det kanskje er litt teit at teksten på filmen ikke alltid stemmer med det som sies – sånn at “yeah, man!” blir til “konge!”, enda begge uttrykkene er norske. Og så er den ganske lei den scenen hvor Stian og Anders plukker opp hun svenske haikeren fordi “den nye Stian plukker opp haikere”, mens teksten sier “den nye Stian parkerer”. Men det er nå slik jeg er, ikke sant, det du ser har ingenting med det du hører, ikke sant. Og folk som hører dårlig bryr seg sikkert ikke om sånt, de skjønner at det er quirky uansett, skjønner du?!

Jeg sa det om at det i quirky roadmovies er sånne hindre, ikke sant? Hun haikeren er et sånt hinder, da, og sånn kjempenaturlig slik at alle kunne opplevd det, for det er greia med quirky roadmovies, ikke sant, at du skal kjenne deg igjen.
Og alle vet jo at på øde svenske veier står det to meter høye damer i ettersittende lakk og lær, ikke sant, med en liter Absolut i veska, og som kan mye om livet og kjærligheten, da, og som plutselig bare vrenger fram puppen, da, før de stjeler Berlingoen. Utrolig quirky scene, ass!

Nei, nå glemte jeg det første hinderet. Føkk, ass. Greia er at Anders, ikke sant, vil hjelpe Stian (eller kanskje ikke, I won’t tell), så de stopper ved HUSET I SKOGEN, og de som bor der er virkelig helt quirky, ikke sant, det er en av Stians ekser og broren hennes, og de har en rød strek gjennom hele huset fordi den ene halvparten av huset ligger i Sverige og den andre halvparten i Norge! Skjønner du, eller?! Er ikke det bare utrolig quirky?!
Og så tar Stian og Anders seg en fest der, da, og den sekvensen varer lenge, ass. De drikker og ler og spiller Guitar Hero og alt er superquirky, ikke sant, fordi broren til eksen er suicidal men det er det ingen som skjønner og da blir det bare så quirky, ass!

Fotballdrakter er bare sååå quirky, ass! Foto: NFD

Å, ja! Og så er den skikkelig quirky scenen hvor Stian og Anders spiser pølser foran Årjängstrollet! Juhu! Jeg husker ikke helt hvorfor, men det er sånne quirky ting folk gjør i quirky roadmovies, ikke sant.
Ok, så kommer Stian og Anders fram til Umeå4ever, og der skjer det helt crazy og quirky things, jeg kan ikke si hva det er i tilfelle du fremdeles er våken, men det er noen som puler ei hore uten å vite det. Pule, ikke sant, er et av kuleste ordene på norsk. Men ikke så kult som døll. Skjønner du?! Hele greia er så quirky at jeg bare ler, ikke sant.
En annen skikkelig quirky ting med meg, da, er at jeg er quirky helt uten at de quirky skuespillerne forandrer seg i ansiktet eller i stemmen når de spiller – skjønner du, eller?! De er bare helt flate, ikke sant, fordi det er det folk er i quirky filmer, og når folk som er helt flate havner i crazy og quirky situasjoner – sånn som når Anders klør seg på balla fordi han har en kjønnssykdom eller noe – så bare skriker folk av latter, ikke sant. De skjønner at det at han klør seg på balla dukker opp igjen senere, ikke sant, og da blir det bare crazy morsomt. 

Jeg er sikker på at jeg er den mest quirky lydboken på norske kinoer i år, ass. Og sånn at det ikke blir noen misforståelser og sånn etterpå, da – jeg er mann, ass.

Reklamer

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Norsk film og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

16 svar til UMEÅ4ever: Quir-kyy!

 1. Finn Treider sier:

  Det eneste jeg merket meg med denne anmeldelsen var at kritkeren elsker ordet quirky. Så da må jeg jo se filmen da, tipper den er bedre underholdning en hva anmelderen kan by på i denne kritikken av UMEÅ4ever.
  Finn

 2. things101 sier:

  Burde sikkert heller sett filmen en å leste denne anmeldelsen. Sikker på at en er både mer informativ og mindre «quirky».

 3. Christian sier:

  ÅÅÅhhhh!! Har så lyst til å lese din anmeldelse av Pax. Jeg spanderer gladelig kinobillett+firkløver hvis du gidder å stikke og se den.

 4. Hanne sier:

  Herregud! Hva er galt med deg? Hvorfor så sint?
  Jeg blir bare trist på dine vegne… Stakkars deg, du kan ikke ha det greit.
  Det er da ikke Stine han skal møte i Umeå? Det er en fordel å henge med på filmen om man vil prøve seg med en quirky anmeldelse… Prøv det neste gang.
  Men flott at du har lært deg et sånt fint ord du vet å bruke. Du er helt uinteressant for de aller fleste og du burde finne på noe annet å gjøre. Så kanskje du blir gladere.
  Jeg så filmen med 600 andre igår, det var stor stemning og en 5er hadde vært fortjent.
  Heldigvis skjønte de det i Stavanger!

  • Jeg finnes ikke sint, Hanne! Jeg har ikke vært sint på mange år, faktisk.
   Og du har rett – det er Robyn han skal møte, ikke Stine. Det er rettet opp!
   Så fint at 600 mennesker i Stavanger så den – men med det stabelen treere og toere denne filmen har fått rundt omkring trenger den nok mer enn 600 for å overleve lenge nok til å tjene penger.

   • Hanne sier:

    Nok et bevis på venstrehåndsarbeidet ditt, som jo forøvrig er betegnende for din bransje for tiden. Filmen har jo ikke vært vist i Stavanger ennå, det burde du da også vite? Filmen har premiere idag den – over hele landet. Det er åpenbart at jeg har sett filmen på førpremieren i Oslo. Og hvis du hadde gjort hjemmeleksa di . hadde du jo visst at filmen fikk terningkast 5 i Stavanger Aftenblad! Det er en STOR SKAM med toere og treere (og selvfølgelig den latterlige eneren din) – og det vet vi, både du og jeg. Og snart også mange flere i landet her… Denne filmen SKAL IKKE ha karakterer fra 2 og ned. Det er bare dumt og viser hvor liten troverdighet dere filmkritikere har. Dere skulle vært kvalitetssikret, men dessverre er det fritt fram for dere . med stor risiko for å destruere norsk film fullstendig. DU BØR SKAMME DEG FOR ENEREN DIN – til syvende og sist håper jeg det bare er din egen integritet som står på spill.

   • «Jeg så filmen med 600 andre igår, det var stor stemning og en 5er hadde vært fortjent. Heldigvis skjønte de det i Stavanger!», skriver du.
    Ikke så lett å forstå at du da har sett den i Oslo på en forhåndsvisning, og at Stavanger betyr Stavanger Aftenblad. Skal du kjefte må du uttrykke deg klarere.

    «Det er en STOR SKAM med toere og treere – og det vet vi, både du og jeg», skriver du videre.
    For en rar setning. «Både du og jeg»? Vi er da ikke på parti, sist jeg sjekket.

    Jeg vet ikke hvorfor du er så skrekkelig opprørt på akkurat denne filmens vegne, eller hvorfor du føler du må skrike at jeg må skamme meg.
    Min holdning til film er det samme om den er norsk eller utenlandsk, laget av kvinner eller menn, og spørsmålet jeg alltid stiller meg er: Kommer dette til å være en film jeg plukker frem fra hyllen om fem år? Eller bare ett? De færreste filmer, være seg fra Hollywood eller Norge, er av en slik kvalitet.
    Men jeg har et noen slike norske filmer – mesterverket Nokas, skrullete Trolljegeren og geniale Mongoland.

    Dog, jeg har et forslag: Siden du virker genuint og lidenskaplig opptatt av (det lave) nivået på norske filmkritikere, vil jeg gjerne gi deg et tilbud.
    Førstkommende tirsdag, altså 5. april kl 0900 er det pressevisning på den nye Varg Veum-filmen på Filmens hus. Har du lyst til å bli med meg på den, så skriver vi hver vår anmeldelse etterpå – og så poster vi dem her på Popcorn uten nåde?
    Jeg har noen tusen lesere som sikkert syns at det hadde vært gøy. Jeg også, for den saks skyld.

    Er du med?

 5. svante sier:

  Hanne var da voldsomt så sinna! skikkelig skriker, rett og slett. Nå skal alle få lov til å mene det de føler for, men som store deler av anmeldernorge mener, og i tillegg også en stor del av filmnorge, så hadde vel ikke denne filmen livets rett. Greni måtte finansiere hele gildet selv.
  Men har mer sansen for anmeldelser som f.eks. Trekant, hold deg til det, Brita. Da kan man hvertfall skoggle. Kjenner jeg hater ordet quirky akkurat nå…

 6. Hanne sier:

  Ja det skulle tatt seg ut – er det noe som hadde vært quirky – så er det deg og meg sammen på Varg Veum. Tanken på meg selv som filmkritiker er også for meg morbid.
  Men det var et generøst tilbud – takk for det!
  Enig med deg i at Mongoland var genial, så da kan de både LAGE film og KRITISERE film i Stavanger. Jeg er amper på vegne av «Sykt lykkelig» også, som absolutt hadde fortjent bedre omtaler, men det er vel bare sånn det dessverre er. Det er vel bare å resignere og la filmkritikerjuntaen herje vilt…

  • Morbid var det et voldsomt ord. Jeg synes det hadde vært ordentlig gøy og interessant – særlig fordi du åpenbart føler så sterkt for film. Så det er ingen grunn til å resignere, med mindre du slutter å ha egne meninger.
   And trust me – jeg har vært filmanmelder i 20 år, og kan garantere at det ikke fiinnes en filmkritikerjunta. Bare en gruppe mennesker som er veldig glad i film, på hver sitt vis.

 7. Kay Vidar sier:

  Hvis du var en lærer som ga oppgaven lag en norsk komedie. Og fått umeå4ever som besvarelse, ville du ikke i det minste gitt den bestått?
  Det blir liksom ikke dårligere en 1, men filmer kan jo være så mye dårligere en det denne filmen er.
  Personlig synes jeg filmen er bra, og synes du har vært noe i strengeste laget selv om du nå er kjent for din strenghet 🙂

  mener du strikingly unconventional når du sier quirky?

  • Jeg ville vært læreren fra helvete. Og Umeå4ever-elevene ville bli rullet i tjære og fjær.
   Jeg forsøkte å finne forsonende trekk ved filmen, men kom til kort. Hadde den enda vært middelmådig…
   Med quirky mener jeg strikingly boring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s