Følelser og fornuft, del 4: Objection! Leading the witness!

Mina syns Mats var så søt at hun ikke kunne si nei. Foto: TVNorge

Extraordinary claims require extraordinary evidence.
– Carl Sagan

Beklager at det har tatt litt lenger tid enn vanlig å recappe søndagens episode av Følelser og fornuft, men jeg kom i skade for å skrive noe om et program som går på NRK på fredagskveldene, og det fikk ganske skrullete konsekvenser.
Men mannen som leder det programmet har i det minste ikke skrevet rabiate innlegg på Popcorn uten nåde-bloggen og brukt Hitler som retorisk eksempel på hvor dårlig alle andre er til å lage tv.

TFT-bevegelsens store leder og glitrende lys, Mats Uldal ® , mener i et frådende, avsnittsfritt innlegg at vitenskapen ikke er til å stole på siden nazistene steriliserte sinnslidende for å utrydde dårlige gener, og siden metoder som “vanntortur, brenning av genitalia, lobotomi” en gang ble regnet som vitenskaplige.
Med andre ord – vi kan ikke stole på et ord av det Knut Jørgen Røed Ødegaard sier, fordi astronomene for 600 år siden insisterte på at det var solen som beveget seg mens jorden sto stille.

Nåvel. TVNorge mener at Mats Uldal ® og hans tankefeltterapi er så fabelaktig at de har gitt ham et program i beste sendetid på søndag –  det er med fryd vi kan registrere at TVNorge endelig har omfavnet sitt ansvar som folkeopplyser.
Vi har kommet frem til episode fire, og som vanlig starter programleder Birgitte Lund Nakken med noe som høres ut som statistikk:
– Over halvparten av alle nordmenn har prøvd alternativ behandling, og antallet øker stadig, sier hun til kamera.
Det er selvfølgelig mye lettere å si det enn den dumme, tunge statistikken fra SSB:
“Andelen av den voksne befolkningen som har benyttet alternativ behandling, har økt med godt over 50 prosent i løpet av en tiårsperiode. I 2008 hadde 16 prosent av oss vært hos utvalgte alternative behandlere.”

Først må man jo definere hva som menes med den voksne befolkningen, så må man finne ut hvor stor den voksne befolkningen var i 1998 og hvor stor den var i 2008, så må man sjekke hva som menes med “utvalgte alterntative behandlere», så må man gange med 16 og dele med 100, og det blir det bare vanskelige og akademiske svar av, og da får TVNorge og Birgitte og Mats og alle de andre som lager dette programmet vondt i hodet.
I Følelser og fornuft foretrekker man å jobbe etter det eldgamle medisinske prinsippet “seeing is believing and seeing it on tv means it´s absolutely true”.

I denne episoden får vi igjen uomtvistelige bevis på at man kan tenke og banke seg til et sunt og friskt liv, uansett hva man måtte streve med.
Mina Hadjian, for eksmepel, sliter med å komme i gang med en bok hun skal skrive. Det er ikke det at hun ikke vet hva hun skal skrive om, hun kommer bare ikke i gang – en klassisk skrivesperre.
TVNorge er en stor familie hvor man passer på hverandre, så det skulle bare mangle om ikke Birgitte sørger for at Den andre siden-kollega Mina får hjelp, så Birgitte sender Mina til Mats Uldal ® . Så de er ikke BFFs, akkurat.

Det er umulig å vite hva Mina og Mats Uldal ® har snakket om i virkeligheten, men i de fire minuttene samtalen varer på tv, kommer det frem at det som plager Mina mest ikke er skrivesperren, men at det er umulig for henne å få radiojobb i Norge og at det er noe urettferdig dritt.
Så gråter hun litt, forståelig nok, siden hun som alle andre syns det er kjipt å bli behandlet dårlig, så sier hun at hun føler seg litt bedre, som alle andre gjør når de har grått hos en person som vil dem vel.
Ergo – Mats Uldal ® og hans magiske TFT virker.

En ytterlig bekreftelse på det får vi da Birgitte møter Mina noen måneder senere.
– Hvordan kan du forklare at TFT virket på skrivesperren din? spør Birgitte.
Objection! Leading the witness!
Overruled.
Mina sier at hun fremdeles har skrivesperre.
– Hvordan forklarer du at TFT hadde en effekt rett etter behandlingen? spør Birgitte.
Objection! Leading the witness!
Overruled.
But Your Honour…!
Sit down, councellor!
Mina sier at Mats er utrolig søt og at det var godt å få luftet tankene litt, men at skrivesperren “lever i beste velgående”.
Next witness.

Her skulle jeg selvfølgelig ha skrevet om 12 år gamle Jørgen, som har dysleksi, men jeg syns ikke man skal bruke barn som karaktervitner – særlig ikke når barnet får beskjed om at “du kan få de problemene du har til å bli borte på deg selv ved å bruke disse teknikkene”.
Birgitte spør Mats Uldal ® hvorfor TFT virker på dysleksi.
– Det vet vi ikke, svarer Mats Uldal ®. – Bortsett fra at de leser fortere og bedre.
Objection! Speculation!
Overruled.
Oh, come on, Your Honour…! There´s no factual evidence that…
One more word, councellor, and you´ll be held in contempt!
For what??
Sit down!

Det siste vitnet i denne episoden er Bente som har heisskrekk. Ikke sånn tulleskrekk som man får etter å ha sett Devil, hvor fem mennesker blir sittende fast i en heis og en av dem er Satan, men sånn skrekk som gjør at man tar trappen selv om man bor i 12. etasje.
Bente banker og setter form og farge på heisskrekken sin – etter en stund ler hun også, noe Mats Uldal ® kan fortelle er et bevis på at kroppen har kvittet seg med den irrasjonelle frykten.
Eller kanskje Bente bare ble sjenert.

Sammen drar Bente og Mats Uldal ® til Oslo Plaza for å ta heisen til 33. etasje.
Bente har ikke veldig lyst, men de blir enige om å prøve opp til andre etasje.
– Men så begynner heisen å bevege seg av seg selv, sier Birgitte på voiceover, og plutselig er Følelser og fornuft en samproduksjon med Åndenes makt.

Noen måneder senere er Birgitte på besøk hos Bente for å høre om hun fremdeles er redd for å kjøre heis.
– Ja, sier Bente og forklarer at hun bare gjør det når det er andre i heisen.
– Så hvordan forklarer du den positive effekten av TFT? spør Birgitte.
Objection! Badgering the witness!
Overruled. There are two more episodes. We´ll reconvene on Sunday.

Birgitte spør Mats Uldal ®  hvor vanlig det er å være engstelig for små rom, slik som Bente.
– Å være redd for å dø av noe du ikke har kontroll over er ganske vanlig, svarer Mats Uldal ®.
Objection! Death is beyond the scope of this case!

På den annen side – jeg krysser fingrene og håper Mats Uldal ® før denne serien er slutt sier han kan kurerer dødsangst.
Slik ville det foregå om Tordis som er redd for å dø kom på besøk:
Mats Uldal ®: Tenk på døden. Hvor redd er du for å dø på en skala fra én til ti?
Tordis: Ganske redd. Åtte?
Birgitte: Si ti. Det er verst.
Tordis: Ok… Ti.
Mats Utldal ®: Hva er det verste som kan skje hvis du dør?
Tordis: At jeg ikke skal leve lenger?
Mats Uldal ®: Kjenn på det. Hva er det verste ved det?
Tordis: Hva?
Mats Uldal ®: Bra. Hvilken farge har den følelsen?
Tordis: Jeg vet ikke helt… Grå?
Birgitte: Si svart. Det høres mer dramatisk ut.
Mats Uldal ®: Bra. Hvor redd er du nå på en skala fra én til ti?
Birgitte: Kan vi få opp tempoet? Vi har ikke hele dagen.
Tordis: Men…
Birgitte: Snakk inn i mikrofonen, er du snill.
Mats Uldal ®: Bra. Ta pekefingeren og bank deg selv i tinningen.
Birgitte: Etter å ha banket seg selv i tinningen med pekefingeren i tre uker ble Tordis tvangsinnlagt av bekymrede venner. Hun er nå tungt medisinert og bryr seg lenger ikke om døden. Men hva du mener om denne behandlingen er helt opp til deg.

Reklamer

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Følelser og fornuft og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

26 svar til Følelser og fornuft, del 4: Objection! Leading the witness!

 1. Mrs. Johansen sier:

  Ha ha! Nå fikk jeg skikkelig lyst til å se deg anmelde Åndenes makt (ligger det noen i arkivet?).

  • marianne sier:

   Øyyyyy! Ikke mobb Åndenes makt! Borsett fra de i Bærum som tilkalte TVN fordi en kork spratt ut av seg selv fra en vinflaske, så er det faktisk til tider litt nifst og godt! Lilly Bendris rulez!:D

 2. Paul W sier:

  Trakk på smilebåndet igjen, men denne gangen føler jeg at det bærer preg av at du har følt på litt dårlig tid med å få ut betraktningene dine. Eller er det fordi det presenteres lite nytt i programmet, kanskje?

 3. Porsgrunnsjenta sier:

  Mats har jammen fallert siden sine fotomodelldager og håndballspiller på A-laget til Urædd. De trange rosa og mintgrønne shortsene han brukte som lærer på Porsgrunn vid. passer nok ikke lengre…de kan kanskje bankes på plass igjen?

  Men smilet folkens det sitter….(Yuk! )

 4. Det er en myte at de trodde at jorda var flat i middelalderen. Dette til orientering.

 5. Merete sier:

  Skamme seg Brita. Ikke gi meg mageknip på grunn av latterkrampe så sent på kvelden. Hvordan kurerer man slikt?

 6. Det er en myte at de trodde at jorda var flat i middelalderen. Dette til orientering.Jorda har vært rundt siden ca. 600 f.kr, da Aristofanes målte omkretsen med 2% nøyaktighet. Aristoteles visste at jorda var rund, og dette ble et av Kirkens dogmer.

  • Ville Pekka Partanen sier:

   Øøh?
   Jorda har vært rundt siden ca. 600 f.kr. Og før det ? Flat?

   • Hva folk trodde om jorda for 2600 år siden vet vi ikke så mye om, men akkurat hva Aristoteles og gjengen mente vet vi ganske mye om, i og med at det ble skrevet ned på et språk vi skjønner.

  • TLDuke sier:

   Øyh. Eratosthenes, ikke Aristofanes. Sistnevnte er kjent for komedier med prompende skyer og blærete filosofer.

 7. Arvid sier:

  Oh gud.. Hela domstolsgrejen var bara før bra… 5/5 toasts Brita, som vanligt.

 8. Ruffen sier:

  Jaja, så mange taskenspillere og sjarlatanar som får slippe til på denne kanalen, så kan det neppe spille noen stor rolle om denne eller hint skulle få demonstrere sine overjordiske og overmenneskelige evner. Vi har hatt vår omgang med de såkalte «Nærsynte», øh…unnskyld; «Klarsynte» var det de de ble kalt, så denne Mats er jo nesten rørende søt med svadaet sitt. Her er det iallefall ikke oldemor Hulda som går igjen og slår på tv’n. Husk at noen påstår at jorden er rund, men de tror ikke på hva som helst på Elverum! (fritt etter Ole Paus).

 9. Haavard Flaaten sier:

  Hei Brita.
  Digger bloggen din, og er veldig glad for at jeg fant den i nettjungelen. Virkelig deilig å lese noen som tør balansere litt av det som sendes på TV. Stå på
  Det du skrev om middelalderens syn på jordens form var nok ikke helt riktig, men poenget ditt var uansett like godt. Her er en link til deg om middelalderen: http://www.forskning.no/artikler/2005/juli/1121171437.63
  ‘(Jeg la denne kommentaren i feil felt for 2 min. siden, så slett gjerne den)’

  • Ja, det var skjødesløst av meg. Jeg tenkte egentlig på datidens forestilling om at det var solen som beveget seg og ikke jorden.
   Uansett: Noen av Galileos motstandere var så sikre på at de hadde rett at de nektet å se gjennom teleskopet hans.
   Mot slikt kjemper selv vitenskapen forgjeves.

 10. Filmentusiasten sier:

  Jeg savner flere filmanmeldelser! Synes du og Einar AArvig burde hatt et eget tv-program. Hva med: Popcorn uten nåde -the tv-show. 🙂

 11. henriette sier:

  Mats Uldal og hans disipler synes ikke at de får nok oppmerksomhet! Nå oppfordrer de alle (se tryglende bønn på facebook) om å sende mail til norges tre største aviser… Får en ekkel følelse av at han sender folket for å misjonere for seg…

  • «Jeg tror ikke at TVN har opplevd før at det ikke er skrevet ett eneste ord om en ny TVSerie med et såpass radikalt innhold», skriver Mats Uldal på Følelser og fornufts FB-side.
   Kanskje avisene forsøker å beskytte programmet mot seg selv?

 12. Ville Pekka Partanen sier:

  Ikke mange som orker å delta mer. Kan ekstrem negativitet,ljuging og skrive usannheter være grunn. Og ja, mener det du skriver Brita.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s