Skavlan: Sjenanse og middelmådighet

Skavlan, sendt 25.02.11

Some men are born mediocre, some men achieve mediocrity, and some men have mediocrity thrust upon them.
– Jospeh Heller

Siden tidenes morgen har mennesket grepet til puten for å beskytte seg mot pinlige handlinger og samtaler.
Cro-magnon laget puter av bark og gjemte seg bak dem når de så kleine hulemalerier, mens vikingene alltid hadde med seg flintputer de kunne bruke når runene ble for mye.
Conquistadorene jaktet på puter av gull, den australske urbefolkingen laget sine av kenguruskinn, mens mange indianske stammer foretrakk å bruke fiendens skalper. Det er ikke så mange som vet at pyramidene opprinnelig ble bygget for faraoer som ikke taklet sjenerende hieroglyfer, men at egypterne sluttet å bygge disse fordi de var upraktiske å ha med seg.

I dag trenger vi ikke dra lenger enn til Ikea for å skaffe oss passende ansiktsbeskyttelse. De fleste forteller åpnet at de bruker putene i forbindelse med realityserier som Paradise Hotel eller når Einar Gelius snakker om erotikk og sensualitet, men svært få tør å stå frem og si at de har kjøpt putene for å beskytte seg mot Fredrik Skavlan.

Fredrik er NRKs svar på God kveld, Norge – et middelmådig, tabloid sladreprogram hvor gjestene er invitert fordi de har noe å selge, eller fordi redaksjonen har lyst til å stille “hva følte du da?”-spørsmål.
NRK-varianten bare virker mer seriøs fordi folk sitter i ring mens Fredrik sier “øøøh” og “men, men, men” og har en fillete notisblokk i fanget.

På fredag hadde Fredrik besøk av Ari Behn og Per Heimly, som feirer sin nyforelskelse ved å la NRK betale for en bryllupsreise som har blitt til fjernsynshistoriens mest unødvendige tv-program. Mer om det etter hvert.
Men først en mann som heter Ingemar Stenmark, som Fredrik forteller oss skal være med i den svenske utgaven av Mesternes mester med sendestart i mars.
Jaja, også Fredrik må ha med en realitydeltager i blant.

Etter å ha varmet opp med et par spørsmål om denne Ingmar savner slalåm (nei), har noen spesielle minner (nei), hadde en strategi (nei), liker presse (nei), liker å prate (nei), kan svømme (nei), tar Fredrik på seg Empati-look A – det hvor han myser litt og legger hånden på haken mens han minner seg selv på at han må finne kalosjene sine.

– Du har jo opplevd faktisk, som var ekstremt alvorlig, du var jo, du opplevde jo tsunamien. Hur, kjente du, øh, kjente du, øh, på lissom at du hadde noe i deg da som gjorde, du reddet deg jo, du løp jo opp på et berg, var du på et sett, reagerte du på et sett der som du kjente igjen fra din tävlingstid eller noe, det er vel en typ krishandtering tenker jeg, sier Fredrik, Nordens talkshowkonge.

Ingmar forteller at han ble redd og la på sprang.
– Hur, øh, hur så du i ettertid at du reagerte? Reagerte du rett eller reagerte du…? spør Fredrik.
Jeg tror ikke noen av oss kan forstå hvor lang erfaring og hvor mye kunnskap som skal til for å kunne stille slike spørsmål. Hvor mange er det ikke som etter å ha overlevd en ulykke lurer på om de valgte riktig ved å foreta seg noe som gjorde at de overlevde?
“Å, søren! Jeg skulle aldri ha løpt fra det raset!” eller “herregud, jeg skulle aldri ha hoppet opp i den redningsflåten!” eller “for en idiot jeg var som ikke ble værende i det brennende huset!”, tenker mange ergelig.
– Nej, jag skulle nog ha blivit kvar på stranden och låtit vågen ta livet av meg, sier Ingemar.

Han sier jo selvfølgelig ikke det, men han kunne like gjerne ha sagt det, for Fredrik har ikke hørt etter hva gjestene faktisk sier siden 2003.
Fredrik er ferdig med tsunamien og vil vite hvordan Ingmar ble oppdratt slik at han kan lage en overgang til “stuntreporter” Niklas som har snakket med barn om barneoppdragelse.
Seriøst? Et innslag om barn som sier rare ting? Dét er det Niklas bidrar med denne uken?

Å, nå skjønner jeg! Innslaget om barn som sier rare ting er introduksjon til Ari Behn og Per Heimly…!
Fredrik klemmer Ari, men ikke Per. Det kan virke som en detalj, men det er Fredriks måte å si “jeg hadde ikke lyst til å ha deg her, men den kule kompisen sa du måtte få være med”.
Ari og Per har altså forelsket seg i hverandre igjen og laget tv-program.
Eller var det omvendt – at de har forelsket seg i et tv-program og laget et vennskap?
Jeg husker ikke, men jeg er sikker på at Per angrer på at han tok på seg den samekoften av ull, for når man svetter på tv ser man bare suspekt ut.

Fredrik lurer på hva som gjorde at Ari forelsket seg i Per.
– Han var l´enfant terrible, han hadde access, han var the golden ticket, svarer Ari, velformulert som alltid.
Per forsøker å si noe like fengende om Ari, men Fredrik vil bare vite hvorfor han solgte bildene sine til Se og hør.
– Nei, det var en god idé som ikke var en så god idé, svetter Per.
– Når jeg hører ham forklare det sånn, skjønner jeg det jo, nikker Ari.
– Stenmark, du har vært på Slottet her i Stockholm noen ganger. Er du husvarm? spør Fredrik i en elegant demonstrasjon av apropos.
– Nei, svarer Ingemar.
Hvilken lettelse. Nå vet jeg at Ingemar Stenmark ikke er husvarm på kungeliga slottet.

Fornøyd med denne avklaringen henvender Fredrik seg til Ari og Per igjen.
– Dere har laget et program hvor dere møter eksentriske mennesker, som sirkusartister og dragartister, sier han.
Enten vet ikke Fredrik hva eksentrisk betyr, eller så har han aldri hørt om Arnardo og Great Garlic Girls.
– Ja, det var rart å ha på seg kjole, sier Ari.
Ari i kjole…! NRK sprenger grenser vi ikke ante fantes.

Fredrik vil vite hvordan Ingemar ville reagert om datteren hans hadde kommet hjem med en type som Ari eller Per.
– Det går nok bra, svarer Ingemar.
– Jeg har to døtre og holder dem for meg selv, sier punchlinekongen Fredrik.
– Nå skal vi møte en svensk utenrikskorrespondent som ble overfalt, mishandlet, slått til blods, knivstukket og nesten døde i Kairo.
Fredrik får Se og hør til å virke som Hjemmet.

Husj! Ut med den svettende samen og inn med Bert Sundström og hustru Irina. Ingemar blir sittende, men det tror jeg er fordi ingen lenger husker at han er der.

Mens Bert og Irinia forteller hvordan det var å bli overfalt, mishandlet, slått til blods, knivstukket og nesten dø i Kairo, og hvordan det er å være gift med en som har blitt overfalt, mishandlet, slått til blods, knivstukket og nesten døde i Kairo, har Fredrik på seg Empati-look B – det hvor han rynker brynene og biter leppene sammen mens han tenker på hva han og Maria skal handle i morgen.
– Takk for at dere kom og fortalte denne historien, nå må du bruke lang tid på å bli bra, ikke stresse, sier Fredrik.
Fredrik har en bror seg er lege, så han vet hva han snakker om.

Husj! Ut med Bert og hustru Irina før noen kan finne på å innlede en samtale om revolusjonene i Midt-Østen med en person som har innsikt – inn med Michael Jacksons beste venn Omer Batthi.

– Du kjente Michael Jackson i 20 år. Lærte du noen moves av ham? spør Fredrik.
Fredrik har mottatt engelskundervisning av Jan Fredrik Karlsen.
– Du må putte soulen din i det, jeg liker footwork, sier Omer, som har mottatt norskundervisning av Ari Behn, før han gjør noen moves på gulvet.
– Du kunne blitt en god skidåkare, sier Ingemar og alle skvetter himmelhøyt. Er han her ennå??

Ari ser følsomt bort på Omer, for han har forstått relasjonen Michael-Omer.
– Du sier du setter ham større som menneske enn som artist, sier Ari.
– Mm-mm, sier Omer.
Ari nikker som om Omer har avslørt en dyp og personlig hemmelighet.

Fredrik forteller Omer at Michael Jackson fikk mye oppmerksomhet og var under enormt press.
– Hvordan var det å være på innsiden, hvordan takler man presset? spør Fredrik med Empati-look C – det hvor han lener seg frem med hevede bryn mens tenker på at han må huske å lufte hunden når han kommer hjem.
– Man må bare heve seg over det, sier Omer.
– Det har jo begynt å gå rykter om deg óg, sier Fredrik, som om han var en 16 år gammel jentunge i en skolegård.
Omer lurer på hva han mener.
– Ja, altså, at Michael Jakcsons far går ut og sier, øh, i hvert fall nesten, antyder, øh, og mange sier at du er Michael Jacksons sønn? fortsetter 16 år gamle Fredrikke.
Omer sier at han ikke kommenterer rykter.

Det er i slike situasjoner, hvor intervjuobjektene har grenser for hva de vil svare på, at Fredrik Skavlan viser hvorfor han regnes som en av moderne fjernsyns beste journalister og programledere.
– Jo, men når man ser deg danse, og jeg har sett deg danse og man blir, jeg må innrømme, øh, jeg må spørre: er du Michael Jacksons sønn?
– Du er jaggu lik! piper Ari.
Det finnes ikke en pute i verden som er stor nok i øyeblikk som dette.

Omer forklarer nok en gang at han ikke kommenterer rykter.
Fredrikke (16) blir nesten hysterisk.
– Det er ikke rykter! roper hun og tramper med føttene. – Jeg har det fra faren til Michael Jackson! Jeg har sett ham si det på tv!
Hver mandag ringer Fredrik til Elvis, John F. Kennedy og Marilyn Monroe, fordi han har lest i et blad at de lever anonymt på en øy i Karibia. Og fordi hans lille grønne venn fra verdensrommet har sagt det.

Men endelig virker det som om Fredrik har forstått at han må bruke andre metoder for å få Omer til å åpne seg, og kikker ned i notisblokken sin etter God kveld, Norge-tipsene han har skrevet ned.
– Omer, hva tenkte du da du fikk høre at Michael Jackson var død?
Himmel.
Går det an å få laget en pute av sement?

Men det er ikke over ennå. Omer er jo der fordi han har en singel på gang, og den har han laget med en av Michael Jacksons 22 nieser og nevøer.
– She´s a part of the royal family of pop, please welcome Genevieve Jackson! sier Fredrik.
Fredrik liker å gjøre intervjuer på engelsk, for selv dumme spørsmål høres kule ut på engelsk.
– Did you know Michael Jackson well? spør Fredrik.
– He´s my uncle, svarer Genevieve, litt usikker på om notisblokken til Fredrik inneholder noe annet enn tegninger av små barneansikt uten øyne.
– Before you go, tell me what kind of uncle Michael Jackson was, sier Fredrik.
Før hun går? Hun holder fremdeles på å sette seg!

– A normal uncle, svarer Genevieve, nå sikker på at notisblokken til Fredrik bare inneholder tegninger av små barneansikt uten øyne.
– A normal uncle? sier Fredrik skuffet.
Han hadde håpet at Genevieve i det minste ville innrømme at Michael var en “onkel”, ikke en onkel.
Omer og Genevieve gjør seg klar til å synge, det er på tide å runde av programmet og oppsummere kveldens samtaler.
– Ingemar, jeg undrer, sier Fredrik.
Til sin egen overraskelse oppdager Ingemar at han fremdeles er våken.
Fredrik ser ettertenksomt på ham.
– Ingemar, hvis Omer Batthi og Michael Jackson skulle bli bra skidåkare, hur er du til å danse?
Svusjet du hører er lyden som lages når tre millioner ansikter gjemmer seg i tre millioner puter.

Etter dette har jeg nesten ikke krefter til Ari & Per, dette 30 minutter lange YouTube-klippet NRK har plassert midt i Gullrekka ™.
Jeg vet bare at når man (Ari) må omtale seg selv “dumdristig og pompøs inn til det provoserende”, så er man (Ari) ikke spesielt dumdristig, pompøs og provoserende.
Det er omtrent som når realitydeltagere beskriver seg selv som skikkelig gærne – du vet at det bare betyr at de kommer til å drikke sprit og si meningsløse ting.

Ari og Per kom ikke over hvor kult det var å ha på seg solbriller inne.

Ari og Per får lov til å drikke sprit og si meningsløse ting i Tokyo, hvor de er for å prøve seg som gigolos.
Et prosjekt som blir fullstendig uinteressant når Ari trekker seg akkurat idet de skal møte de kvinnelige kundene. Feiging. Eller kanskje det var en sms fra Märtha: “Skytsengelen min ser deg 24/7, hvis du sjekker japanske bitches kan du like gjerne flytte sammen med Per!».

Jeg betaler ikke lisens for å se Per Heimly synge karaoke og svette på japanske damer, ikke for å se Fredrik spørre Ingemar Stenmark om han kan svømme.

Men siden de middelmådige alltid er på sitt beste, blir vi ikke kvitt Gullrekka™ med det første.

Reklamer

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Alminnelig sutring og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

214 svar til Skavlan: Sjenanse og middelmådighet

 1. Diva Andrea sier:

  Under Skavlans intense!! samtale med Ingemar…da rakk jeg å vaske 2 dynger med klær og 4 vinduer…type panorama….gjeeeeeeeeesp!! Joda mannen var flink i sport…men så var det jaggu bråstopp! Resten av programmet ble tildels sett på med et halvt øye…og siden man ikke finner store nok puter forbeholdt *pinlige moments*…da bruker man dyne:))

  • Dyne! Selvfølgelig! At jeg ikke tenkte på det før!

  • Jens S sier:

   Under er Wikipedias omtale av Brita Møystads talkshow, Norgeshistoriens største talkshow flopp!

   Bare Brita Show
   Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

   Bare Brita Show var et norsk talkshow som gikk på TVNorge våren 2007, med Brita Møystad Engseth som vert. Programmet ble sendt direkte med flere gjester ved hver sending der gjennomgangsteamaene var film, TV og norske kjendiser – alt i en humoristisk setting. Programmet ble imidlertid tatt av sendeskjemaet kun etter 2 episoder den 7. mars 2007 etter at seertallene hadde falt fra 148 000 til kun 89 000.

   • Det stemmer, det. Det var en fiasko så dundrende at den eneste riktige reaksjonen er å le høyt – noe jeg gjorde selv da jeg hadde summet meg litt.
    Det er ikke mange – om noen – som har møtt seg selv i døren på den måten jeg gjorde.
    Men det er ikke så mye å gjøre med det enn å si «jaja, så har jeg opplevd det, også».

   • Lillo sier:

    Det kortlivede talkshowet til Brita viste at man kan ha det i kjeften eller tastaturet, men ikke nødvendigvis være det beste programlederemnet. Skal man intervjue folk må man jo kunne stille spørsmål, og følge opp svarene. Og Skavlan har vel aldri vært bedre enn da han hadde sin debut på svensk tv. Endelig gode researchere, og en programleder som tar regi! Nå er det blitt like slapt som før, og jeg lurer på hva som har skjedd. Det kan ikke være klipperne som har svikta oss, og programlederen som innimellom må utføre intervjuer på engelsk ? Med den svenske humoristen, Eia, Ari og alle de andre som har solgt/skal selge inn noe på
    tv, scene, valg- eller bokmarkedet i Sverige/Norge er vi seere sugne på mulighetene gjestene bringer, for å høre dem snakke om noe alt annet enn vi håpet på. Med noen unntak selvsagt, men generelt, Noe som kan få gjesten til å si noe annet enn svaret på det spørsmålet som er basert på presseskrivet. Du er jo en talentfull ung jente som lå i sykesengen i flere år? Ja. Det må ha vært vanskelig. Ja. Kan du fortelle oss hva som skjedde? Ja, det var en vanskelig tid. ? Den britiske programlederen Parkinson er nevnt som forbildet til Skavlan. Sånn er Skavlan også på en god dag. Han var underholdende hver gang han introduserte gjestene sine på en skikkelig måte, fikk dem til å snakke om seg selv, og lot dem snakke med de andre. Parkinson var summen av sine gjester. Men selvbiografien hans handler veldig mye om cricket.

 2. marianne sier:

  Aris seksualitet er en skikkelig elefant i rommet! Når Skavlan først går så hardt inn for å skape pinlig stemning i showet sitt, kunne han vel ha spurt ham ut om dette også?;)

 3. katarina sier:

  ha ha aahahahahahaha death is upon us

 4. Gunn Marie sier:

  Jeg simpelthen elsker dine skråblikk!!! (Det kommer selvfølgelig an på synsvinkelen om blikket er skrått eller ikke…) Kan nesten ikke vente til neste innlegg.

  Men du er i ferd med å forårsake en viss latskap hos meg. Jeg trenger ikke finne de rette ordene lenger – jeg trenger bare slå opp her, så uttrykker du det for meg.

 5. Marita sier:

  Fantastisk beskrivelse. Og eneste reprisen av det programmet jeg noensinne ville maktet. Jeg sank så dypt i sofaen jeg kunne og prøvde å søke ly bak skjermen til laptopen. Pinlig pinlig pinlig.

 6. Fuzz sier:

  Bwahaha! Tenk at jeg fant denne gullgruven! ❤

 7. Fuzz sier:

  Jeg krever – KREVER! at du kommer på Twitter og avleverer nådeløse onelinere!

 8. vaarloek sier:

  Fredrik til Per Heimly, tydeli sjokkert over at det faktisk finnes samer som ikke slenger lasso etter tamreinen på vidda: «Jøss, så du ER faktisk same du?»

 9. Nils Heldal sier:

  Heg krever også at du kommer på twitter – og smeller til med bloddryppende 140 karakterer med one/two linere

 10. Anne Karin (Anne Ki) Westvik Dale sier:

  Beste kommentaren om Skavlans programledelse jeg har lest på veldig lang tid! Bravo! Burde vært obligatorisk pensum på neste styremøte i NRK. 🙂
  ps. Neste fredag tar jeg også med meg dyna til beskyttelse,,,

 11. Tilbaketråkk: Skavlan: Sjenanse og middelmådighet (via Popcorn uten nåde) « Kjappe nedtegnelser

 12. Sigismundo Celine sier:

  Dersom programmet (jeg ikke fikk sett) var like dårlig som denne mer eller mindre transkriptiske anmeldelsen av dette, vurderer jeg sterkt å droppe reprisen. Nei, forresten, jeg må simpelthen se om den er like dårlig som din anmeldelse.

  PS: Satire krever patos. Dette er ikke satire, men transkriptiv sarkasme. Går ut over kjevemusklaturen. Men dette tåler du å høre 😉

 13. pan sier:

  Fantastisk bra og lite middelmådig skrevet! Ari har med party Per kun fordi alt ser bedre ut ved siden av Per. Han burde holde seg bak kamera.

 14. Tilbaketråkk: Top Posts — WordPress.com

 15. hidipidi sier:

  Her holdt jeg nesten på å følge med på Oscarutdelingen….men måtte snappe etter lutft etter å ha lest bloggen din 😀
  Fredrik Skavlan har hatt sine 15 minutter i rampelyset, og jeg føler selv at det var nok..
  Når det kommer til Ari og kompisen, så var det fornøyelig ei stund….MÅ nok se neste «episode» å…. men ha en fin Oscarnatt 🙂

  Mvh hidipidi

 16. hoop sier:

  Du har fått ti svar på din tirade. Jeg har aldri hørt om at du skriver sinte (grrrrrrrrrr) ord satt sammen til lange, intrikate og elegante setninger. Jeg hadde rett og slett glemt deg. Jeg hadde glemt at du brukte å mene ting om film, og var du ikke programleder i et program der man skulle gjette ting mot penger.

  Jeg hadde altså ikke hørt om bloggen din før en perifer kompis hyperlinket den på facebook. Jeg ble jo litt nyskjerrig, så nå har jeg lest din mening om Skavlan.

  Du er jo søt, da. Sint og søt. Men der du ser… ja jeg vet ikke helt hva du ser…. kanskje en jålete tullebukk – der ser jeg en programleder som forbereder seg godt (sammen med sin redaksjon), en programleder som om 20 år kanskje vil være vår Parkinson, en programleder som konfortabelt sitter i sine egeninnkjøpte eames-stoler, og møter mennesker fredag etter fredag, med en egen evne til å få dem til å fortelle om noe du ikke helt visste at du trengte å vite, men som, når programmet er over, gjør samtalen på kontoret, mandag morgen, litt morsommere.

  Han har vel aldri påstått at han skal gå i dybden, der han sitter i ringen. han vet, gjestene vet og vi vet, at man har sin tilmålte tid. Bare så lang tid som produsenten ønsker å gi hver gjest.

  Du har brukt litt tid på å skrive dette som jeg har lest. Du bruker mange ord. Er du helt, jeg mener heeeeeelt sikker på at du har brukt tiden godt? Er du helt sikker på at du ikke kunne brukt tiden til noe enda mer nyttig? Som å støvsuge stuen, vaske vinduene. Et eller annet.

  Når jeg leser det du har skrevet, ser jeg bare en litt bitter jente, som ikke lenger er på tv og som savner det.

  PS: Jeg brukte 8 minutter på å skrive dette, og jeg innser at jeg kunne brukt tiden til noe nyttig

  • Nå prøver du bare å sjarmere meg…

  • Olav sier:

   Du kunne med hell ha brukt de 8 minuttene til noe annet ja. Lært deg litt rettskriving, kanskje? Eller lest selvhjelpsboken «Debatteknikk uten hersketeknikker – er det mulig?»

   Med håp om at du neste gang bruker tiden til noe fornuftig, «hoop»;

   Vennlig hilsen Olav

   • Kath sier:

    Hei Olav, den boken kunne kanskje du hatt godt av å lese, du og. «Lært deg litt rettskriving, kanskje?» ?? Ikke en veldig saklig kommentar.. Når du senker deg ned på nivået til dem du kritiserer, faller argumentene dine litt i fisk! Selv når du har et poeng. Jeg reagerte også på hoops ordbruk.. «Du er jo søt, da. Sint og søt» – det er jo nesten som tatt rett ut av hersketeknikk-læreboka. Men å svare med luftig ordbruk og nedlatende råd, det er ikke så langt fra hersketeknikk i debatteknikk det heller, vil jeg si.

 17. Evand sier:

  Syns vel ikke denne utgaven av «Skavlan» var en høydare, men sammenlignet med visse «Big-brother-selvopptatte» programledere var dette faktisk utrolig seervennlig…… Blæhh……..Takke meg til!! En tanke misunnelse ute og går her??

 18. Olav sier:

  Legendarisk kommentar, instant classic. Kudos!

 19. Gunnar sier:

  Hvorfor er det viktig å skrive så mye om noe så middelmådig og uviktig..?

 20. frygg sier:

  Meget godt skrevet!

 21. Janniemaggie sier:

  Dette er så utrolig tatt på kornet!! Jeg var på randen av sammenbrudd selv og forsøkte desperat å få tak i fjernkontrollen for å slå over på noe mindre kleint.
  Dette er så dårlig TV og så uinteressant at det skulle vært forbudt!. Takk Brita for en glimrende observasjon ført i pennen på en mesterlig måte. Jeg føler at dette blir en bra dag 🙂

 22. vanja sier:

  Du skulle blitt nominert for Nobelpris i økonomi !!!
  TENK såååå mye tid sparer jeg !
  Det er mer givende og morsommere å få med slike skråblikk enn å miste tiden på TV ! …så kan jeg bruke tiden på noe annet …
  Dessuten klarer du å redde nok en dag ! Blir som en liten lykkepille nesten som DagensValiumene….

 23. camilla sier:

  Utrolig bra! Lenge siden jeg lo så godt 🙂

 24. Odd Morten sier:

  Sinnsykt bra! 🙂 Dette var fornøyelig lesning!
  Du må jo bare skaffe knapper for å dele på Facebook!

 25. Evand sier:

  Seriøs side dette gitt!! Her slippes kun de innleggene som syns Brita er så «hylende morsom» og genial igjennom. Sender selvfølgelig kopi av mine innlegg til «Skavlan»-redaksjonen….

 26. Raymond Pettersen sier:

  God observasjon.
  Jeg er så lei at han (Fredrik) bruker virkemidlene: Øh, øh og men, men.
  Som om han ikke vet hva han skal si?
  Nei, bedre med en oppsummering her da!

 27. Anna sier:

  Klassisk gjengivelse av en klassisk kveld 😀 som norsk bosatt i Sverige anbefaler jeg dette klippet der komiker Robert Gustavsson parodierer Skavlan:

 28. RRJ sier:

  Noe av det morsomste jeg har lest på pc-skjermen. Men søren. nå må jeg jo se dette programmet på nett-tv.
  Vedr. lisensen, det er godt vi har radioen, den redder NRK`s-ære, hvis noen skulle spørre meg da

 29. Tom Andreas Evensen sier:

  Priceless! Du sier det alle andre tenker, Brita. Jeg ser sjelden eller aldri på latterlige Skavlan, men jeg så en lenke til Omer-saken, som gjorde at jeg måtte sjekke ut hvilke pinligheter Skavlan nå klarte å lire av seg. Makan til talentløst program og talentløs journalist/programleder. Hvor lærer man å stille slike spørsmål? Ikke det jeg har lært på journalistutdanninga hvert fall. Det blir litt pinlig da Fredrik sier til Omer og Genevieve (eller noe i den gata) at de må skynde seg da de skal opp å spille. Han var tydeligvis ganske stolt over å ha en av Jacksons nieser der, og det var vel strengt tatt ikke nødvendig å stresse med noe slikt, all den tid det er et opptak – og ikke live.

  Moralen her må være at man kan komme langt med å være klønete, dårlig i sitt fag og «folkelig». Skavlan bør kanskje bruke mer av tiden sin på å levere striper til pondus.

  • Men kan vi være sikre på at hun er niesen til Michael Jackson? Har Joe Jackson sagt det noen steder?

   • Tom Andreas Evensen sier:

    Reseacherne hans klarte jo å bomme på alderen til Stenmarks eldste datter (nok et pinlig Skavlan-øyeblikk), så at de har tatt det for god fisk at hun faktisk er det uten å sjekke det opp, regner jeg som sikkert:P

 30. Monica sier:

  VELDIG bra skrevet. Jeg kunne ikke vært mer enig og bøyer meg i støvet for at du fikk satt ord på det jeg har tenkt leeeeenge. Jeg skjønner ikke at dette er av de mest populære programmene i Norge/Norden, basert på nettopp de elendige, overfladiske og alltid gale spørsmålene de mer eller mindre interessante gjestene får.

 31. Marthe sier:

  Vis du synes dette programmet så utrolig lavmål av NRK, hvorfor i det hele tatt pine seg igjen en hel episode. Mangel på stoff å skrive om? Og alle disse kommentarene du kommer med underveis er bare patetiske. Det tyder på at du har problemer med han som person. »Øøh, men, men» er ord Skavlan er kjent for å bruke. Slutter han med disse, er han ikke Skavlan lengre.
  Kan ikke si at du hadde gjort det så mye bedre i den stolen der. Glad du ikke skal være programleder i Big Brother igjen, nå blir jo det jo faktisk spennende å se på 🙂

  • Jeg håper da inderlig at du ser på Big Brother og Paradise Hotel og Farmen og alle de andre realityseriene på grunn av deltagerne og ikke programlederne.
   Og jeg så på Skavlan fordi noen av mine lesere utfordret meg til å gjøre det. Vanligvis bruker jeg fredagskvelden på film og tv-serier.

 32. martita sier:

  Takk for denne påminnelsen om kvifor eg alltid går ut av rommet når opphavet vil sjå Skavlan sjølv om eg er på besøk…

 33. Erland sier:

  Godt sagt, Brita. Jeg prøvde se hele programmet, men sovna. Folka i den redaksjonen burde ha tatt poenget at det er om å gjøre å gi seg mens man er på topp. Det er det ganske lenge siden de var. Om de nå noen gang har vært det, da…

  • De var knallgode i mange år, men kanskje de som mange andre blir lei jobben sin…

   • Erland sier:

    Kanskje det. Har for øvrig vært der selv; i jobbsituasjon hvor jeg selv ikke syntes jeg gjorde det særlig bra. Sa opp så snart det lot seg gjøre. Jøss, kanskje jeg skulle begynne som rådgiver for tv-redaksjoner som har gått ut på dato..?? Deg, derimot, skulle jeg gjerne sett mer av. Fikk ikke sett det programmet ditt som ble tatt av plakaten, dessverre. Håper det byr seg en ny anledning i framtida.

   • Du gikk ikke glipp av noe, for å si det mildt. Men leter du litt rundt på nettet finner du en masse artikler om min enestående fiasko i 2006.

   • Olav sier:

    Ser det for meg. Alle vil gi seg unntatt Skavlan. «Nei nei! Det er mange vi ikke har intervjuet ennå, og og og det er mange som kan intervjues på nytt! Og og og vi kan flytte til Sverige og øke seerantallet på den måten! Vææær så sniiill! Jeg kan betale for stolene i studio selv, altså!»

    Eller er jeg bare slem nå?

 34. Btidag sier:

  Næmmen…..

  trodde du visste at NRK kan sende Lottotrekningen og gjerne pausefisken og fortsatt få høye seertall.. det burde si noe….

  du får ta det opp med T. grung…. her er det visstnok et marked for bloggere

 35. SiljeTroy sier:

  Spot ON!

 36. Hanne sier:

  Bare helt enormt bra kommentert Brita; at Fredrik Skavlan fremdeles får sitte hver fredag på NRK1 i selskap av middelmådige kjendiser og buse ut med masse svada er en gåte.

 37. Eivind Olsen sier:

  Dette var fornøyelig lesning – vel anvendte minutter! 😀 Tror jeg må bruke litt tid på å lese de andre tingene du har skrevet også.

 38. Schwanzgeile Jungfrauen IV sier:

  Utrolig hvor mye du har lært om å disse andre av å jobbe i Big Brother, gitt.

 39. per kristian sier:

  Hehe, du treffer spikeren her. Vet ikke om du så episoden for en uke siden, når hun gp vinner huba haba jenta var der, men situasjonen var identisk med den du beskriver her:

  «Omer forklarer nok en gang at han ikke kommenterer rykter.
  Fredrikke (16) blir nesten hysterisk.
  – Det er ikke rykter! roper hun og tramper med føttene. – Jeg har det fra faren til Michael Jackson! Jeg har sett ham si det på tv!

  Fredrik prøvde desperat å tvinge ut noen «breaking-news» ut av henne i forbindelse med et rasistisk utsagn fra en politiker i nord, mens hun desperat prøvde å fokusere samtalen inn på det faktum at hun vant gp. Pute(dyne)-pinliiiiiiig (3,14nlig).

 40. Frederikke sier:

  Brita, du er helt rå!!!! Tidenes klammeste Skavland! Jeg holdt på å ta kvelden, omgitt av puter. Nordmenn er noen skumle vanedyr. Stirrer tomt i skjermen, i håp om at det skal komme noe som kan minne om underholdning. Akk, skuffelsen er like stor hver fredag. Hjælpes!

 41. Dreamer sier:

  Det var da voldsomt. Men med all respekt må jeg si: Fredrik er en adskillig mer interessant person enn det du noen gang har vært. Er det det som svir??
  I stedet for å rakke ned på andre, så hev deg selv!

 42. HM sier:

  Rett og slett fordømt brilliant.

 43. Éclat sier:

  Har ikke fulgt Skavlans TV-show på flere år. På ett eller annet punkt ble det bare kjedelig. Etter å ha lest denne bloggen, får jeg bekreftet at jeg ikke går glipp av noe. Det hender dog at jeg i en zappe-fase kikker innom programmet, og det jeg legger merke til, er 1) en deigete svensk-norsk (ren norsk og ren svensk fungerte godt på «Hylands hörna» for 40 år siden, hvorfor skulle det ikke fungere nå?), 2) et Se & Hør i TV-format (utbretting av de nokså uinteressante livene til folk som i større og mindre grad kan kalles «kjendiser»), 3 «humorinnslag» laget med folk som åpenbart er uvitende om hvilket program de skal underholde i, 4) musikkinnslag, gjerne av den kostbare sorten (Skavlan får dem han vil ha til sitt show, NRK betaler det det koster, for Skavlan er god, det er opplest og vedtatt).
  Takker for informasjonen – greit å vite at jeg fremdeles har senfredagen til min disposisjon! Til dere som klager over Gullrekka: Anne-Kat Hærland og Dagfinn Lyngbøs Big Bang har langt mer snert, så slå på TV-en litt tidligere på kvelden!
  http://www.se.no/serie/bigbang

 44. Cathrine sier:

  Dere burde sjekke ut skavlans pinligste øyeblikk.. jeg grøsser. grøss. grøss.

 45. Kari sier:

  SE OG HØR SA DU…

  Ja , Vi er så enig så enig i hva du skriver ang skavland!!
  Det ikke store forskjellen på hans program og God kveld Norge.
  Mange er lei dette tøvet.

 46. jan rune sier:

  stooor klem! fiffig! og sist men ikke minst ENIG!

 47. Thonern sier:

  Nei, så bra Brita, dette var det festligste jeg har lest på lenge 😉
  Selv får jeg frysninger langt oppover ryggen bare av å høre navnene Fredrik Skavlan, Ari Behn eller Per Heimly. Jeg gikk ut for å måke snø i stedet.
  Stakkars deg som måtte pine deg igjennom dette programmet for å kunne skrive om det 🙂

 48. Lars sier:

  Jævlig bra. Du tar ting fullstendig på kornet. Alt stemmer. Forfriskende lesning.

 49. Fredrik sier:

  Latterlig blogg innlegg. Ha litt sans for humor da! Hvorfor skal alt nrk viser være så jævla seriøst hele tiden? Skavlan klarer å snakke på en måte som ikke gjør det så formelt, men mer morsomt og underholdene. Hvis du ikke liker det, skru på tv2 og se på hotel cæsar som du pleier å gjøre.

 50. mbrud sier:

  Det er første gang jeg faktisk har ledd høytlytt av et blogginnlegg. Dødsbra, jeg så på Skavlan selv og nå gjorde du episoden 3454675 ganger morsommere! Bedre sent enn aldri.

 51. Ingunn sier:

  Du har selv vært programleder for Big Brother, et av tidenes mest intetsigende og hjernedøde programmer noensinne. Også kommer du her og klager på Skavlan? Det blir for dumt 😛 Flaut er det, rett og slett.

 52. Magne sier:

  Er det lov å like både denne kommentaren og Skavlan på en gang? Jeg tror jeg gjør det!
  Håper du kan skrive om Senkveld også, da kan du spare på den setningen om at de ikke hører etter hva gjestene sier; gjenta den – i bold 🙂

 53. Jarle B sier:

  Et godt eksempel på at det-er-ikke-hva-du-gjør-men-hvordan. Det klarer ikke du, flotte, du skriver/prater fantastisk, men begrens mengden:-)

 54. Øyvind sier:

  av-knappen slår pute any day.

 55. TPF sier:

  Vel livet består ikke bare av oppturer, litt av livet er bra/stimulerende/adrenalin, mye av livet er mediocre som å sove, hverdagslige ting som å spise, en normal dag på jobb og noe av livet er ikke opptur men nedtur, døtid, krasj med bil, fly som blir innstilt. Slik er det også med Skavlan alt er ikke bra, noen gjester er ikke interessante, de ønsker ikke å si noe de ikke har sagt før etc.
  Men en ting skal Skavlan ha, han får frem sider ved personer som ikke kommer frem ved andre anledninger, og han kan faktisk lytte til personer i mye større grad enn andre programledere, som i større grad klarer å avbryte når intervjuvobjektet kommer med uventede kommentarer.
  Noen av de utenlandske gjestene har faktisk gitt mye. De svarer mye åpnere enn de gjør i talkshow i utlandet.
  Best er nok Skavlan når han intervjuver dyktige fagpersoner som gir et emne et ansikt, men de er det lenge mellom nå..
  Forøvrig hvor god Skavlan var, kom til syne da Anne Grosvold vikarierte. Det var forutsigbart det… politisk korrekthet med Jens på besøk hver tredje uke.
  Sammenligning med God kveld Norge kunne du spart deg, det beste med den er ansiktet, smilet, øynene og påkledningen til programlederen.
  Saksopplysning:
  Ingemar var fremdeles interessert i slalom han elsket å diskutere teknikk med andre kyndige.
  Anyhow Skavlan er ikke mediocre totalt sett, but your repetition exercise above that was i beste fall mediocre, actually not; it was boring and too long, if I did’nt know better I would have suspected that you were paid per ord!!

 56. Dag Brandth sier:

  Å Brita!!! My sentiments EXACTLY!!! Du sier absolutt ALT jeg tenkte i overstående blogg. Tusen takk!

 57. Terje Larsen sier:

  Mobb en person, og jeg skal si deg hvem du er.
  Brita: det er lov å skifte kanal. (vi er forbi tiden da man måtte slå av TVn for å slippe irriterende programmer).

  Du minner meg om komikerne som har et uendelig arsenal av énlinjere om andre personer. Altså den typen som går ut på å drite ut andre for å skape denne latteren som egentlig gjør oss litt flaue over oss selv.

  Mobberen er i all sin enkelhet en narsissist av rang, og derfor enkel å avsløre.
  Får du virkelig ikke nok oppmerksomhet?

 58. Andreas K. sier:

  Tja.

  Brita, du har en skarp penn, og du er veldig dyktig, men da jeg leste gjennom artikkelen, fikk jeg også bruk for en pute. Dette er todelt. Dels er det fordi beskrivelsene dine er egentlig over grensen for hva du vanligvis er kjent for, og rent syrlige uten helt å ha det skarpe viddet som definerer deg som rikssynser nummer en – og verd å lytte til også når du er på tynt farvann. Dette hadde en litt for bitter undertone. Særlig fordi det å ta Skavlan når han intervjuer en mediesky alpinist, Norges ultimate bygdetullinger og to perifere entertainere som vrir siste rest av suksess fra liket til pophistoriens rareste idol er som å kritisere Dis. Ikke verd det.

  Men delvis også fordi dette innlegget er ufullendt. Du har tatt Skavlan fortjent, men kunne altså la blokken hans ligge. Hans keitete kommentarer er interessante, men heller i en videre kontekst. Det vi har nå, er altså en rekke figurer som beveger nettopp denne sjangeren vekk fra det seriøse. Parkinson ga seg for lenge siden, og det har ikke kommet noen andre ledestjerner. I stedet kjører figurer som Graham Norton showet, og da er det faktisk vanskelig å holde på som den seriøse. At Skavlan aldri har hatt ryggrad nok til å ta opp arven etter de store innen lett-underholdning-men-med-dybde-sjangeren, det var vel heller ikke å vente? Skavlan er barn (på alle måter) av sin tid. Så da får han heller bli litt flåsete. Vi får det vi fortjener.

  • Jeg lurer bare på hvorfor Fredrik Skavlan og NRK mener at «en mediesky alpinist, Norges ultimate bygdetullinger og to perifere entertainere som vrir siste rest av suksess fra liket til pophistoriens rareste idol», som du så utmerket beskriver det, er det beste som kan frembringes.

   • Andreas Kolle sier:

    Det tror jeg du vet svaret på. Når det nær one-hit-wonder-synthband blir behandlet som musikkguder i Norge, sier det ganske mye om norske kulturbestrebelser. Den ideelle Skavlan burde bestå av deg, Knut Nærum, Are Kalvø og Stephen Fry. Helst uten Skavlan.

    Men programsjangeren dør ut. Selvutnevnte åndssnobber (oss) forakter at han har gått nedenom og hjem, og mer «folkelige» liker ham ikke uansett. Med forutsigbart Nytt på Nytt og en tredjeting som aldri slår an, er Gullrekka (TM) i ferd med å bli kraftig devaluert.

    En utfordring på tampen: gjør en analyse av neste Skavlan. Se om programmet er predestinert til et varmere sted.

 59. Merikaner sier:

  Jeg begynte å bli skikkelig lei av Skavlan da han fornærmet Nora Jones på en så utilgivelig måte.. for en idiot han her. Han stiller ofte dumme spørsmål til folk som Al Gore… hvem bryr seg egentlig om disse spørsmålene?

  Gjestene passer sjeldent sammen og samtalene kobles sammen med kunstige setninger og spørsmål. Det hele er så ubehagelig å se på.

 60. Var fjernkontrollen din ødelagt?

 61. Kristian sier:

  Jeg må si at jeg har reagert på innholdet i «Skavlan» flere ganger og at jeg ble positivt overrasket over artikkelen din. Det er liksom en holdning som går rundt at hvis man er «stor» og flink som Skavlan da er det ikke noe å kritisere han eller programmet hans for. Folk ser programmet hans og tenker liksom at «ja, det er jo bra det» og fortsetter å se på , ukritisk av alt som ikke er bra i programmet. Jeg har flere ganger tenkt at «jeg skjønner ikke, de spørsmålene han stiller og måten han er på, det kunne jo jeg i mange tilfeller til og med gjort bedre!». Jeg spør meg selv hva er grunnen til at en person som Skavlan klarer å trekke såpass mange seere og interessant intervju-objekter hver uke, når programmet på mange måter virker så tilfeldig og u-sammenhengende? Det er fordi vi på mange måter aksepterer at fordi det er Skavlan (som er har navn) og at han og programmet er der det er (kjent og «bra») så blir vi mindre kritiske, om ikke helt u-kritiske. Vi tar det for gitt at «han vet hva han driver med» og derfor stiller vi oss ikke kritiske til de mange feilene som er i programmet og som Brita Møystad tar opp. Det er det veldig bra at hun gjør; vi får et søkelys rettet mot det og forhåpentligvis gir det Skavlan muligheten til å forbedre seg som programleder, slik at folk ser på programmet hans fordi det er bra, ikke fordi de og alle andre alltid har gjort det!

 62. Randi sier:

  Så enig, så enig: For ti år siden studerte jeg veiledningspedagogikk, og en av lærerne våre anbefalte Skavlan pga eminent spørreteknikk og evne til å følge opp (altså lytte) til ha gjestene sa. Det var helt klart noe å lære. Er sikker på at den samme læreren vil anbefale Skavlan i dag også, men med MOTSATT hensikt, nemlig å demonstrere hvor totalt håpløst det kan bli når man ikke egentlig er interessert i dem man snakker med, men går etter sensasjoner og ellers bare overfladisk pjatt!

 63. Jens S sier:

  Patetiske Brita Møystad !!!

  Du er ansvarlig for de to største floppene og minst intelligente programmene i norsk fjernsyns historie – nemlig Bare Brita og Big Brother, likevel tillater du å snakke nedsettende om Fredrik Skavlan. Du må leve i en boble, helt ribbet for talent og kreativitet – det dufter bitter og besk Ottar-dame av deg!

  • Jeg skjønner at du er på krigsstien, Jens. Og du har rett, selv om jeg strengt talt ikke var ansvarlig for programmene – det er det en produsent/redaktør som er, men jeg sa ja til begge deler.
   Big Brother var faktisk veldig gøy og lærerikt å være med på, men jeg har nå vokst fra meg sånt.
   For øvrig svært interessant at du drar Ottar inn i dette – jeg antar det betyr at du mener at kjønn og politisk ståsted diskvalifiserer mennesker fra å mene noe.

  • Christine Rosenqvist sier:

   Ottar, du! Når kommer Hitlingen?

 64. Øystein Eriksen sier:

  Aargh! Jeg ble blind! F-ing Ari!

 65. Bendik sier:

  Brita, du er fantastisk! 😀

 66. arild sier:

  Du er bare misunnelig for du har ingen ting å komme med,kaste dritt er ofte noe som kommer der dritten er.

 67. Odd Morten sier:

  En liten ting bare, sitatet ditt helt øverst. Heter han ikke Joseph? 🙂

 68. ane sier:

  Jeg har nettopp – på grunnlag av dette innlegget – hatt en lengre debatt med opphavet om Skavlan er verdig plassen sin gullrekka. Takket være høytlesning fra bloggen vil jeg si at jeg fikk bevist poenget, og gikk seirende ut av diskusjonen. Så heia deg, du e brilliant!

 69. jørgen sier:

  Jeg har ikke lest alle kommentarene til det du har skrevet,men de aller fleste er enig med meg om at dette er det absolutt dårligste,mest meningsløse og idiotiske programmet som går på tv!At det er NRK som er ansvarlig for dette vrøvlet,er mer enn jeg kan forstå! Noe som er enda verre å fatte for meg,er at det er såpass mange «seriøse» aktører som lar seg lure med av Fredrik,og det som er aller verst er at det har så mange seere.Det må være noe feil med markedsundersøkelsene,eller så følger bare seerne med i «dragsuget» fra andre litt bedre Gullrekkeprogrammer ….. Kanskje TV-en bare sto på uten at folk hørte hva som ble sagt,eller at de faktisk fulgte med og fikk seg ukas beste latterkrampe…? Håper Fredrik fortsetter i lang tid med sine slående kommentarer og ikke minst sin norsk-svenske vri på sine intelligente kommentarer og spørsmål!

 70. ampersand sier:

  Framifrå artikkel. Hvorfor har vi ikke et godt norsk ord for «cringeworthy»?

 71. Jonas sier:

  Siden du mobber her, og forsøker å latterliggjøre en programleder som faktisk fortsatt tar seg tid til å la objektene snakke litt i dybden, og har variasjon og bredde blant de besøkende, kunne du ikke heller kritisert Senkveld, de gutta er jo virkelig på bærtur – med det tragiske kjendis-hysteriet av en konkurranse som kalles camp senkveld!? Dårlig fjortishumor, lavmål og selv russen er på et høyere nivå, etter 2 i promille, enn Harald og Thomas. De er OK i studio, men Camp Senkveld blir for internt – burde vært gjort uten kamera opptak. Jeg har sluttet å se Senkveld pga Camp Senkveld.

 72. Live sier:

  Fabelktig godt gjengitt fredagsopplevelse.. Heia Brita!

 73. Ingrid sier:

  Takk for en fantastisk blogg. Hadde det ikke vært for Facebook ville jeg fremdeles snublet rundt i blind uvitenhet over dens eksistens og livet mitt ville vært fattigere, faktisk! (Så FB har en funksjon, hmm, visste jeg det ikke!) Jeg har savnet deg og dine treffende kommentarer i media og sjekker nå (litt for) ofte denne bloggen for å få sammendrag av programmer jeg allerede har sett. How sad is that? Uansett, ville bare si TAKK 🙂

  Koz å klemz, som kidsa sier.

 74. Anne Mette sier:

  Nydelig!

 75. Pjotr sier:

  Snakk om å sparke inn en åpen dør.
  Jeg vet ikke hvem av dere som er mest patetisk.

 76. Antistatic sier:

  Beklager Brita! Du er bare patetisk…. før du kritiserer andre programlederes seersukseer bør du se deg i speilet og se hvor patetisk du både ser og høres ut!
  Og så bør du tenke tilbake til kvalitetsprogrammet BigBrother du ledet, samt ditt mageplask av et talkshow!
  Snakk om å drite seg ut både dengang og i dag!

  Ønsker deg god bedring og bedre klessmak som ikke minner om verken trailersjåfør og bryggesjauer!

 77. vest_deledonne@hotmail.com sier:

  Takk for en god beskrivelse av Skavland. Rart majoriteten ikke ser falskheten i karakteren.

 78. Manuel sier:

  Jeg har aldri skjønt hvorfor media gir Ari Behn så mye plass. Han er så lite interessant, går rundt og kaller seg eksentrisk, artistisk og heisan hoppsann. Han er så mediakåt som hvilken som helst pubertal 13 år gammel gutt som har sneket seg inn i jentegarderoben, at jeg får krampe. Men dæven å smart Behn er som klarer å dirigere tingene til sin fordel. Oppmerksomhet får han i alle fall

  Skavlan pleide å være bra frem til svenskene kom inn i bildet. Og Fredrik virker som han ikke helt klarer å definere sin rolle for to nasjoner. Og jeg får bare mer og mer sans for Big Bang med Anne-Kat og Dagfinn.

  By the way, hva i alle gudenes navn gjorde Magnus Rønningen på Oscargreia?? » Han skuespilleren som er med i den filmen veittu» DYNEFAKTOR

 79. OffaB sier:

  Hehe. Synes bare synd på deg Brita.

  Det må være helt fryktelig å være så mye mer fornuftig og innsiktsfull enn alle andre, så brenne inne med alt dette her for du til stadighet blir kastet vekk fra tv-skjermen.

  Det er lov å sette ting i perspektiv eller hva? Du mener at «Skavlan» ville gjort braksuksess hvis de hadde kun fokusert på dybde intervjuer? Det blir forsøkt noen ganger av Skavlan, og ja ikke nødvendigvis alltid med det største hell. Men det skal sies at dette er ett talkshow, og dette nevnte talkshowet blir vist på en fredags kveld som en generell underholdning for folket.

  Det er ett program som skummer overflaten med halv interessante gjester, og halv kvalifiserte intervjuer. Men hvor mye mer tror du vi vil ha en fredags kveld etter en hard uke egentlig? Er det da du selv higer etter å se statsministeren bli satt til veggs for brutte valgløfter, har vi ikke nok tyngde i løpet av uken ellers på tv?

  For meg er ikke «Skavlan» mer enn ett ok underholdnings program på tv en fredags kveld, men slik jeg har oppfattet det er det nettopp det programmet skal være. Og å lese kritikk av ett av nordens mest populære tv programmer, fra en som aldri dugde selv, er litt trist igrunn. For ære være «Big Brother» for kvaliteten og dybden det brakte oss!

  • Du argumenterer så godt for deg at jeg blir helt stum. Der fikk jeg så ørene flagret!

  • nin sier:

   Jeg vet ikke om du leste det Brita skrev OffaB, men det virker som dere er helt enige egentlig. Hele poenget er at «Skavlan» VAR noe mer enn et «program som skummer overflaten med halv-interessante gjester og halv-kvalifiserte intervjuer» som du så treffende kaller det. Et ok underholdningsprogram er også «God kveld, Norge» men kom ikke her å si at den godeste Dorthe nyter samme journalistiske integritet som den mektige Fredrik, selv om de gjør akkurat det samme; nemlig pludring med kjendiser og PR.

   Jeg kjøper ikke helt argumentet med at «det er det folk vil ha». Jeg tror nemlig ikke det i lengden, noe opplagstallene til tabloidavisene kan tyde på. Dybde og kunnskap går aldri av moten.

 80. Grethe sier:

  Åh – det er så fint å le høyt når man er alene. Takk! 🙂

 81. Tyler Durden sier:

  Keiseren er naken, se keiseren ER faktisk naken!

  Forfriskende lesning at noen for en gangs skyld endelig tar og røsker litt i selvbildet til «nettverksbygger»-kongen SKRAVlan. Finner det rart at dagspressen ikke har tatt dette opp tidligere, eller har de det, men det har gått meg hus forbi? Malebonding is obviously the new wine. Uansett, i denne dyptgående analysen med opptil flere punchlinere savner jeg et enda mer kritisk blikk på hva som tidligere har blitt påpekt av diverse surmula feminister om Skavlands ustrakte bruk av hersketeknikk ovenfor sine kvinnelige intervjuobjekter. Angivelig skal han sa sagt «du dufter så godt» til kvinnelige (visstnok interessante) personer som deiser ned i stolen i håp om å utbrodere litt viten men som istedenfor blir møtt av en halvkurtiserende svorsk nisse. http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=585616

  Likevel, jeg ser jo at selv en slik vinkling ville fått hylekoret fra Skravlanredaksjonen på alerten med påfølgende dementeringsaksjoner. Det kan også skyldes fraværet av kvinnelige gjester at dette ikke tas opp, så du er tilgitt der. En annen del av kritikken du kom med var også totalt rettmessig mtp behandlingen av Ari kontra Per når de ankom studioet. Per er bare heldig om han får være med, selv om han har bred erfaring som fotograf dog hans rykte kan heller betegnes som litt shady etter diverse glamourmodellbilder og jobber innenfor den samme bransjen. Han er uansett interessant nok og verdig et par spm ifht den oppblåste og selverklærte kulturelitisten Ari som Skavlan i god borgerlig-kunsterisk ånd pleier kontakt med.

  Det er vel gjerne et spill for galleriet der Per må innfinne seg med å spille annenfiolin sålenge Ari ønsker det. Det hele minner meg om et bildet der en eldre kar bestemmer seg for å ta med seg sin litt mindre populære venn på alle festers mor med den underforståtte avtalen i forkant der den eldre (og sannsynligvis mer populære) gutten styrer showet. Den mindre populæres funksjon er kun å være ham underdanig, som en lakei, eller bygge opp om selvbildet hans. Hos kvinner er dette fenomenet mer kjent som «alle jenter har en stygg/feit venninne»-komplekset. Styrkeforholdet er iallefall i disfavør Per. Det trengs ingen mastergrad i sosiologi for å stadfeste dèt.

  Det virker også som at når Ari ringer og ber om en vennetjeneste blir han fort satt opp i neste program og får dure på som han vil. Alle som så seansen med Ari’ tirade mot den tidligere hoffreporteren Grimstad vil nok forstå hva jeg sikter til. Det var pinlig, skandaløst, og sist men ikke minst et soleklart brudd på god presseetikk etter PFUs regler. Massivt puteøyeblikk!

  http://www.kampanje.com/medier/article5242717.ece

  http://www.dagbladet.no/2009/03/10/kultur/tv_og_medier/fredrik_skavlan/skavlan/carl-erik_grimstad/5212164/

  Siden Skavlan er et «lettbeint underholdningsshow» slipper han lettere unna med slike personangrep i prime time på lisensbetalernes regning. Ari får si sin mening og Skavlan nikker anerkjennende og sympatisk med. Empati-look D. Smakløst!

  Misforstå meg rett, det nye programmet til Ari&Per var et friskt pust av NRK, men det var så altfor, altfor kort. Når NRK bevilger penger til hva jeg vil kalle for et «kunsterisk skråblikk» så burde de i allefall fått lov til å boltre seg i minst en time. På den måten kunne de begge gått litt ned i materien når en tross alt besøker samfunnet skråplan. At Ari ikke fikk kurtisere eller lire av seg noen sosiologiske betraktninger grensende opp mot floskler skuffet meg. Såpass skylder NRK lisensbetalerne sine. Og dette understøttes jo attpåtil av det faktum at de gis egenreklame på Skavlan i forkant. Hvem andre får tilsvarende særbehandling uten at puppetmaster Skavlan trekker i trådene? Sukk. Annet er vel ikke å vente når en er på toppen av kulturelitens kransekake.

  For å nyansere det hele litt i favør Skavlan kan en på tross av hans litt klumsete fremtoning og vaklende ordleggelse, samt gjestenes feilaktige styrkeforhold, relevans og sammensetning skimte et glimt av håp. Spesielt i et program for noen år siden som omhandlet «lykke» var han iallefall inne på noe litt mer esoterisk og eksistensielt enn de siste sesongers mageplask.

  Når gjester som Rihanna og Jay-Z finner programmet underholdende kontra amerikanske talk-show så må jo det også krediteres. Og om Skavlan fremstår som lettere starstruck i disse situasjonene håndterer han det tålig greit på tross av at «in Scandinavia»-refereringen har gått på tomgang de siste årene. Som om Skandinavia har en navlebeskuende ideologi som skal påtvinges hele verden fra en misjonerende Skavlan. Til tidere kvalmende, men nok om det.

  Når det kommer til kritikk av din rolle som programleder i BB og det andre (i ett av mange) rare realityshowet på TvNorge er det bare retorisk malplassert av kommentatorene. Ta ballen, ikke dama. Diskuter saken og ikke personen, selv om noen gjerne faller for fristelsen å kritisere forfatterens motivasjon og angivelige bitterhet. Personlig fant jeg dine betraktninger i NRK i sin tid som pretensiøse, men det får bli en annen diskusjon;)

  Det er kjekt å se at du her har kommet til vett med en slik spissformulert artikkel og har modnet litt med årene. Mer av dette takk!

 82. Egil Omland sier:

  Skavland er ukas dårligste program i beste sende tid, bytt ham ut med en god krim så skal jeg vende tilbake til NRK på fredagskvelden.

 83. Vibeke sier:

  Fantastisk gjengivelse av programmet! Jeg slumpet til å se reprisen, og har sjelden følt meg mer klam og forlegen. Husker jeg tenkte det var trist at Per ble jaget av scenen før Ari, at den stakkars halvdøde reporteren kunne funnet hundre mer egnede program å gjenoppstå og at Fredrik må tro han er magisk når han forventer at Omer skal bryte sammen og innrømme at han er Michael Jacksons sønn i nettopp hans talkshow. Og hva angår puter: jeg lå bak sofaen da det var over…

 84. Julianne sier:

  Helt fantastisk skrevet! Og så sant, så sant.

 85. Arne sier:

  Enig i mye av kritikken her, programmet har fallert veldig. Jeg reagerer på den veldige stotringen til Skavland ( eeeh, øøøh, men,,men,, ). Og hvorfor svorsk? Hvis svenskene har så store vanskligheter med å forstå rent norsk, så bør de heller tekste programmet på sin kanal. Helt generelt så er programmet veldig blodfattig og uten sting/spenst.

 86. Hoho sier:

  Takk for en velformulert og velbegrunnet slakt av dette svette programmet. Av alle surkjerringer, er du favoritt-surkjerringa mi. Oppdaget bloggen nå nettopp og skal følge den videre med forventning!

 87. Kathinka Vatne sier:

  Hei Brita,

  jeg er psykolog, sitter på kontoret og leser Skavlan-beskrivelsen og ler så tårene spruter, må bare avslutte nå og prøve og samle meg til neste klient kommer. Håper du hadde det morsomt da du skrev, dette var i allefall uka høydepunkt for meg! Skal se Skavlan på fredag i håp om å finne din gjengivelse her etterpå!!

  TAKK for en god latter!!!

 88. yvonne stene sier:

  denne maa du bare lese og sende til alle, knallgod…..

 89. Ellen sier:

  Jeg liker måten du lufter dine meninger på, ler så tårene triller. Venter alt på neste innlegg.

 90. Ragnhild sier:

  Utrolig bra! 🙂 Hadde ikke sett Skavlan på lenge, men på fredag måtte jeg virkelig grave meg ned mellom putene i sofaen,. Herregud så uinteressant og FLAUT. Takk for at du har satt ord på det. NRK og Skavlan trenger virkelig et spark bak. Neste fredag blir det film ja.

 91. Ruffen sier:

  Når jeg var barn på 60 og 70-tallet så køddet man bare ikke med den grunnlovsfestede lørdagskosen! Nå gjelder det samme med den hellige fredagskosen. Derfor får Skavlan holde på med sine skoleavis-spørsmål mens han iherdig forsøker å virke interessert i gjesten. (Er det derfor han hele tiden øøøøher og eeeeeher?) Men la det for all del ikke bli forstyrrende og ødelegge kosen! Vi vil ha intetsigende og meningsløst pjatt! Leve middelmådigheten!

 92. Gunn Marie sier:

  HAHAHA – jeg ler meg skakk. Dette vil jo ingen ende ta! Å bli så i harnisk over det du skriver her, Brita, er jo hysterisk morsomt i seg selv. Og det å sammenligne Big Brother med Skavlan, som om begge disse programmene skulle fremstå som likeverdige, seriøse og dyptpløyende talkshows, setter bare prikken over i-en. Godt for magemusklene, godt for humøret, skjønt humoren til enkelte her setter jeg et par spørsmålstegn ved…

  At du i sin tid ledet en flopp, har du tatt med rak rygg og faktisk gått videre. Det fortjener respekt i seg selv. Men selvfølgelig er det viktig å dra det fram fra glemselen hvis du tråkker for nært en personlighet som Skavlan. Her gjelder det å flytte fokus fra det som egentlig er fokus!

  Gleder meg til neste pocornbøtte!

  • Jeg syns også det er pussig at Big Brother nevnes i samme åndedrag som Skavlan. Men hvem vet, kanskje Big Brother ble oppfattet som et talkshow? Jeg, øh, skulle nok, øh, ha fulgt bedre med.
   Når det gjelder min egen fiasko – åpenbart er den uforglemmelig. Og det er mange i tv-bransjen som drømmer om å bli det…

 93. toveru sier:

  Fantastisk beskrivelse av programmene fredag 25. februar. Har du sendt dette til Skavlan redaksjonen eller NRK? Vi er flere som har snakket om/planlegger å skrive til de, men så oppdaget vi idag at du har allerede skrevet mye av det som vi tenkte og mer til.. Herli å lese en slik «på kornet» beskrivelse av programmene 🙂

 94. Sphere sier:

  Kritikken mot showet ditt og deltakelsen din i Big Brother forundrer meg. (Ikke minst fordi det ikke har noe med saken å gjøre) Jeg har ikke sett noen av programmene, men jeg skjønner at det tydeligvis ikke var din greie. Og det forundrer meg også, for jeg husker meg glede filmprogrammene dine på NRK med og uten Pål Bang-Hansen (rip). Nåvel. Dette er en blogg. Dette er absolutt din greie – du er en god skribent, ingen tvil om det 🙂

  NRK mener tydeligvis at talkshow er Skavlans greie, og det forundrer meg også. Jeg sluttet å se på det lenge før han ble svorsk, av de samme grunnene som du skriver om – pluss den ekstra pinlige behandlingen av kvinnelige gjester. Skavlan er en fantastisk vitsetegner og flere av tegningene henger rundt i kontorlandskapet hos oss. Men de færreste her ser showet.

  Gullrekka for de fleste av oss er Big Bang og Nytt på nytt og så svitsjes det i alle retninger etter det. (Og Norge rundt, faktisk, ingen som nevner det her, men det har ikke så verst seertall, det heller)
  Ikke har NRK hatt noen decent krim på en stund heller…

 95. jørgen sier:

  Jeg ville ha blitt svært takknemlig hvis en mediaforsker kunne ha gitt et svar på h v o r f o r det er så mange som ser på dette programmet h v e r fredagskveld…??!! Hadde det vært sendt på 60-70-tallet så kunne jeg ha forstått det… da hadde vi bare statskanalen (og knapt nok en fjernkontroll….)

 96. Svein sier:

  Utrolig! En stund før jeg leste dette, gikk jaggu programmet i reprise. Jeg måtte jo se…det var like pinlig som du sa. Og ja, Per H. så suspekt ut, der han svetta i samekofta si, mens Ari za at de er kompizzer igjen.
  Og hva gjorde Stenmark der, egentlig?
  Brita, du er fantastisk. Nå skal jeg kanskje laste ned Top Model 🙂

 97. He he. Du verden så godt beskrevet, nå ble jeg enda mer sikker på hvorfor jeg ikke lenger pleier å se på Skravlan – eller hva han nå heter 🙂 Forresten så har jeg ikke pute som er stor nok tenker jeg. Gullrekke er ikke det samme som avskallet gulldoublerekke som virkelig trenger å pusses, så da er det godt det er en av-knapp. Og nå er det bare 2 dager til frædda’n 🙂

 98. Lyden av min samboer — som allerede var i gang med frokosten — virket litt forstyrrende, men jeg hadde akkurat funnet en lenke til denne bloggposten på Twitter, og humret og lo mer og mer for hver sarkasme jeg leste.
  Jeg tror det var ved «— Du er jaggu lik, piper Ari» at latteren gikk fra intens til å bli en skingrende galemannslatter, og jeg hadde ikke merket samboeren som nå stod i døren med et bekymret blikk — og lurte på om jeg var blitt gal? Det så nok slik ut der jeg lå tvikroket, med et godt grep rundt iPad-en, mens tårene trillet.

  Takk for en fin start på dagen, Brita!

 99. Tone sier:

  Hey! Skravlan er bra!
  Ja, han stiller til tider pinlige spørsmål, men det får så være.
  Glemmer aldri da Håkan Hellström diskuterte dyptvannsfisker sammen med en professor i marinbiologi. Det er DET vi skal se på. Seriøse intervjuer kan man lese, eventuelt høre på andre steder.
  Og ja, jeg er faktisk seriøs når jeg sier dette.

 100. NeffeN sier:

  Det er ikke nødvendig å ta gullrekka alvorlig. Ta med deg gullkorna og glem resten. Det er ikke så enkelt å være morsom, men har NRK noen programmer som er bedre da? Kanskje er det like godt å kaste ut hele TVen fra stua. Når programmer ikke er morsomme, og bare er liksom seriøse, kan man i hvert fall bruke AV-knappen. Jeg må likevel innrømme at jeg ser på «Nytt på nytt» fordi KNUT er vanvittig tørrvittig og en mester i å formulere seg med ordspill.

 101. gladgutt sier:

  Engelsk har et fint ord: «Misnomer» – «a wrong name or inappropriate designation». «Gullrekka» må vel være tidenes? Trist at en fullstendig skamløs iscenesettelse av prinsippet «I’ll scratch your back if you’ll scratch mine» kan være en gullformel.
  «Ulidelig» er et fint norsk ord, og passer fint på Skavlan.

 102. trohoe sier:

  Jeg elsker din penn og din blogg!!! Hadde aldri trodd noen kunne få skrevet ned alle de tankene jeg har. Tusen takk, Brita – jeg tar en fjortiss og roper ut; «Du ruler, asså!»

 103. Even A. sier:

  Dette er lett det morsomste jeg har lest i år!

  Helt fantastisk tatt på kornet, herregud jeg ler så jeg griner….

 104. Britten sier:

  Denne sekvensen av øøøh Skavlan, er topp to av mine to absolutte favoritter, hvor det kommer godt fram hvilken øøøh TV-personlighet Skavlan har. Det øøøøøh toppes bare av Skavlans intervju med Tony Blair, som ikke var annet enn fantastisk. Jeg hadde valgt akkurat de samme spørsmålene, for når det gjelder øøøøh Tony Blairs karriere, er det jo «Jakten på Monica» som er det øøøøh essensielle.

  Jeg synes kranrekka i «Elias og kongeskipet» knuser Gullrekka.

 105. Jarle sier:

  Skavlans programmer er vel lett og grei underholdning en fredagskveld. At noen betaler deg for å skrive slikt som blant annet dette er sikkert også greit nok. Selv kom jeg over denne siden i går kveld og må si det var god sovemedisin. Sovnet etter 3-4 avsnitt. Begynte å lese videre i morges, men orket snart ikke mer.
  Men for all del, stå på. Så får enkelte av oss andre mindre intelektuelle heller kose oss med gullrekken etter en lang arbeidsuke.

 106. myggwiz sier:

  det gjør det verdt å se Skavland bare for å få med seg dine kommentarer etterpå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s