MP1D: “Inni seg har han lyst til å stikke deg med en kniv, men når han smiler…” (9:10)

Smil til verden og verden kremter nervøst. Foto: TVN

Modell på 1 dag
Fem, sendt 08.12.10 (9:10)

Av Brita Cappelen Møystad

I don´t want more choices, I just want nicer things!
– Edina Monsoon

I sin monumentale selvbiografi My Way skriver Jan Thomas™ at hans tre beste venninner er Vendela Kirsebom, Hanne Krogh og Linda Johansen.
Vet Pia Haraldsen det, forresten?
Hvis Hanne ringte Jan Thomas™ og sa hun trengte et nytt ansikt til å selge platene sine, ville han helt sikkert gitt henne en episode av Modell for 1 dag, og funnet en all Norwegian singing dancing girl next door som Christopher © kunne fotoshoppe.
Heldigvis klarer Hanne seg fint på egenhånd ennå.
Linda, derimot, har noen kremer å selge, så værsågod – en time helt gratis reklame på Fem!

– Vi har brukt mitt ansikt, men som gründer og ekspert kan jeg ikke være modell, sier Linda, som har tv-tittelen “skjønnhetsgründer”. Så godt at noen endelig har gründet skjønnhet. Det har vært så stygt rundt omkring i det siste.
– Vi trenger en mini-utgave av Linda, sier damen Linda har med seg.
Jeg skvatt da hun snakket, for jeg trodde hun bare var et accessoir – du vet, en levende blanding av håndveske, laptop og telefon.
Men en mini-utgave av Linda, du. Hva med en bubble-head-figur til å ha på dashbordet?

Linda understreker at modellen må være minst 30, for voksne kvinner blir visst litt sure når 22-åringer reklamerer for antirynkekremer.

Vendela® sender Ingeborg og Bjørn til Byporten, mens Jan Thomas™ og Christopher © må dra på Storo-senteret. Igjen. Hallo, hva med Ila-senteret rett her borte hvor jeg bor? Der er både pol, Rema, Raymonds sushi og en Nille-butikk.

Utenfor Storo står noen elever og selger lodd for å få penger til å reise på skoletur til Balkan.
Jan Thomas™ vil ikke ha lodd, han vil ha premien, så han kjøper det brettet med muffins han har lyst på. Selv de minste regler kan brytes i jakten på øyeblikkelig tilfredsstillelse.
– Jeg håper dere koser dere masse i Balkan og lærer mye om krigen, roper Jan Thomas™ oppmuntrende til dem.

Før de går inn på senteret har de en liten samling.
– Beauty, sier Christopher ©.
– Beauty, sier Jan Thomas™.
– Hun kan godt være 25, sier Christopher ©.
Jeg begynner å lure på om lagene i det hele tatt er i samme rom som Vendela® og oppdragsgiver når instruksene gis. Jeg tror de klippes inn etterpå.

Ingeborg og Bjørn går inn på Byporten og Ingeborg er sikker på at der inne venter en ung Sharon Stone på dem, siden de jo er på jakt etter en mini-utgave av Linda.
– Fordelen med Byporten er at Oslo City og Steen & Strøm ikke ligger langt unna, sier Ingeborg.
Fire meter innenfor hovedinngangen finner de Lise, som med sine 24 år på ingen måte kan se ut som hun er over 30. I normal størrelse er hun, også. Men kanskje Bjørn har tenkt å lage noen optiske illusjoner som gjør at hun kommer til å se bitteliten ut.

Jan Thomas™ og Christopher © har forlengst mistet interessen for både oppgaven og programmet. Det var gøy å lete etter modeller på gaten en stund, men nå er det litt kjedelig og masete – særlig på Storo, som ikke er som CC Vest, der vakre vestkantjenter falt ned fra taket.
Som i transe driver de gjennom senteret. Jan Thomas™ flyter innom en mobilbutikk, Christopher © ser etter ham med tomt blikk.
Så. Plutselig.
– De har iPhone 4 her! hyler Jan Thomas™.
– Har de?? skriker Christopher ©. Han styrter inn etter Jan Thomas™. – Har de to? Kan vi kjøpe med to?
Tre minutter og 11 000 kroner senere har Christopher © fått farge i kinnene igjen. Kanskje går det an å holde ut på Storo litt til.

Ingeborg og Bjørn bestemmer seg for å ringe og si at de har funnet sin modell. Men de er usikre på hvordan skal beskrive henne, siden Jan Thomas™ ikke forstår adjektiver, bare navn.
– En ung Farrah Fawcett? En ung Sharon Stone? sier Ingeborg.
– Nei, en ung Sienna Miller, sier Bjørn.
– Sienna Miller-ish, nikker Ingeborg og ringer.

– De har alt funnet en modell, rapporterer Jan Thomas™ til Christopher © som nettopp har pakket ut den nye mobiltelefonen sin.
– Ja, og hun er sikkert veldig girl next door, sier Christopher © til mobilen sin.
– Sienna Miller, sa de. Særlig. På Byporten…! sier Jan Thomas™.
Å si Byporten har samme effekt på ham som å spise en sitron med skall på.

Guttene driver formålsløst videre gjennom senteret. Jan Thomas™ tror han ser en jente de kan bruke, men orker ikke å gjøre noe med det, siden det ville bety at han måtte gå etter henne.
– Jeg syns dette er veldig, veldig vanskelig, sier han.
Christopher © er for opptatt med den nye mobilen sin til å kunne svare. Jan Thomas™ bestemmer at de skal bruke CC Vest-trikset – å bruke senterets callinganlegg til å be eventuelle modeller komme til dem.

– Vi finner informasjonsdisken og så leser jeg opp en melding som jeg pleier å gjøre, sier han.
Callinganlegget virker ikke og Christophers © skuldre synker sammen. Han er utslitt etter å ha byttet sim-kort på mobilen sin og var egentlig lei av å leke fotograf for flere episoder siden.

Men de er på oppdrag for skjønnhetsgründer og bestevenninne Linda Johansen, de har et eget program på riksdekkene fjernsyn hvor de virkelig kan vise seg frem som Norges ledende stylist- og fotopar, så Christopher © tar seg sammen i en siste kreativ krampe:
– Da driter vi i det og ringer et modellbyrå.

På andre siden av byen er proffene i full gang. Lise er sminket og stylet og Bjørn gneldrer fornøyd bak kamera. Hvis ikke nepotismen er hinsides all kontroll, kommer de til å tørke gulvet med guttene på Storo.

– Jeg blir så tett i nesen av å bruke så lang tid på å lete etter jenter, klager Christopher ©.
Jan Thomas™ lurer på hvorfor det skal være så vanskelig å finne en modell.
– Jeg vet ikke, jeg trenger noe å drikke, sier Christopher ©, dehydrert etter å ha funnet ringetone til den nye mobilen sin.
Jan Thomas™ får plutselig øye på jente han syns er pen.
– Har hun høye kinnben? sier Christopher © til den nye mobilen sin.

Jentungen heter Bjørg, er 23 og – som absolutt alle i detteprogrammet – har hun bare ventet på at noen skal komme bort å spørre om hun vil være modell for en dag.
– Bjørg?? Du ser da ikke ut som en Bjørg, sier Jan Thomas™. 20 år som stylist for rike og berømte ingen har hørt om har lært ham noe om takt, tone og høflighet.

Bjørn og Ingeborg har kommet til det punktet hvor Bjørn bare setter kamera på auto og knipser i vei. De er egentlig ferdige, men kan like gjerne mose de andre når det gjelder antallet bilder, også.

Christopher © har valgt verdens minste spa som location og er sur på alle andre fordi det er så dårlig plass.
– Det er som å jobbe i en fengselscelle! freser han.
Hvordan skal han kunne være kunstner når det er så mange mennesker?! Lyset blir rart, og det er dumme skygger der, og i bakgrunnen bruker Jan Thomas™ det han tror er et adjektiv for å beskrive Bjørg (som ikke ser ut som en Bjørg).
– Det er noe Celina Midelfart-ish over henne, nikker han fornøyd.
Er det da ingen som bryr seg om at Linda ville ha en bitteliten kopi av seg selv?

Christopher © bruker sine siste krefter på å si hyggelige ting til Bjørg (som ikke ser ut som en Bjørg). Jan Thomas™ forklarer at Christopher © er verdens beste på fake smil.
– Inni seg har han lyst til å stikke deg med en kniv, men når han smiler…
Jan Thomas™ sukker dypt av stolthet.

“Hjemme” hos Vendela® er Linda fra seg av begeistring over de ferdige bildene, selv om ingen av jentene ligner på henne og begge er i normal størrelse. Linda kan ikke tro at jentene er funnet på et kjøpesenter.
– Da vi så Lisa så vi med en gang at hun var en ung Linda Johansen, smigrer Ingeborg.

Å, hold opp. Linda kommer til å se programmet og høre at dere syntes hun var alt annet enn en ung Linda Johansen. Men Bjørns bilder er flotte – selv om Miss Jay ville ha sagt “where´s the neck? No neck, no model” – og 24 år gamle Lisa er offisielt antirynkemodell for Linda Johansen.

Klippet fra neste ukes program avslører nok en umenneskelig krevende oppgave, men sjefredaktør og moteekspert Ingeborg Heldal viser at hun takler det:
– Nei, nå gidder jeg ikke å spørre mer. Seriøst. Jeg gidder ikke mer. Nå er det over.

Vi kan jo håpe.

Reklamer

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Modell på 1 dag og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s