Groupies, vintage og andre vanskelige ord

Guttene var ekstatiske over å ha funnet den nye Kate Moss. Foto: TVN

Modell på 1 dag
Fem, sendt 12.11.2010 (6:10)

Så har vi kommet til ukens høydepunkt – reisen til det parallelle universet hvor alle piker vil bli modeller. Med en gang.

Som alltid starter Vendela® med å erklære episodens oppdragsgivere som “Norges største”, som denne gang er Chess. Vendela® sier de er å jakt etter en jente som ikke bare er pen, men som har “masse utstråling”, for hun skal også kunne brukes i en tv-reklame.
Jeg gleder meg til det kommer en oppdragsgiver som vil ha en modell med “moderat til ingen utstråling”.
Vendela® lar Chess-representantene selv forklare nærmere hva de vil ha.
– Vi er på jakt etter en dame med glede, glød og glimt i øyet, sier Chess-mannen og legger til at damen også må være mellom 20 og 35 år.

Chess-mannen har med seg en dame som er “kreatør” hos noe som heter Futatsu Industries. Jeg må google og finner ut at Futatsu “skal være blant de aller beste generalistene innen kommunikasjonsfaget fordi merkevarer forvaltes best med et godt overblikk i en stadig mer fragmentert verden”.
Nei, jeg vet heller ikke hva det betyr, men det høres skrekkelig dyrt ut.

Futatsu-damen vil gjerne utdype Chess-mannens ønsker.
– Vi trenger en jente med glede, glød og glimt i øyet, ikke som bare er vakker, sier hun og viser hvorfor Futatsu kan sende store fakturaer til Chess.
Glede, glød og glimt i øyet – de tre G´er. Helt sikkert unnfanget på et skrekkelig dyrt helgeseminar hvor idéastronauter og kaospiloter tvinger Chess-ansatte til å kle seg ut og leke assossiasjonsleker. Grøss, gru og gresselig.

Vendela® vil vite hva Ingeborg syns om det å måtte finne noen med personlighet og utstråling.
– Det blir nok ikke den letteste oppgaven vi har hatt, sier Ingeborg, tydelig sjokkert over at Vendela® kan bruke fremmeord.
– Da sender jeg dere til CC Vest for der finnes det sikkert masse jenter med personlighet og alle de tingene der! roper Vendela® fornøyd.
Og legger til at dagens tema er vintage, til lagenes store begeistring.

Lagene samles ved inngangen til CC Vest og blir enige om hvilke krav de skal stille til éndagsmodellene sine.
– Hun må kunne te seg, og snakke, sier Jan Thomas™.
– Og ha levende utstråling, sier Christopher ©.
– Det viktigste i dag tror jeg er utstrålingen, sier Ingeborg.

Lagene deler seg og begynner jakten på piken med de tre G´er. Jan Thomas sier at drømmedamen i dag bør være blond og en kombinasjon av Heidi Klum, Kate Moss og Vendela®. Jepp, dem kryr det av på CC Vest.

Å være modellspeider er mye tøffere enn mange tror. Man må gå rundt og stirre på folk, og det er svært utmattende i lengden. Så Jan Thomas™ og Christopher © bestemmer seg for å bruke senterets høyttaleranlegg for å få modellene til å komme til dem.
– Sånn at vi slipper å springe rundt, sier Jan Thomas™.
– Hvorfor skal man alltid løpe og gjøre alt så vanskelig? spør Christopher ©.
– Det er bedre å la folk komme til oss, sier Jan Thomas ™.
En forfriskende innstilling, om ikke annet – call us, we won´t call you.

Ingeborg og Bjørn går inn i en olivenoljebutikk og slås av hvor pene alle jentene som jobber der er.
– Er det utseendekriteriet for å bli ansatt her, eller? sier Ingeborg.
Ja, for man kan ikke være pen og god i jobben sin samtidig.
– Har dere mannlig sjef? spør Bjørn.
– Det er jeg som er sjef her, sier en av jentene, noe som helt klart forvirrer Bjrøn. Ikke bare pene jenter, men en jentesjef?! Jøss, de er virkelig moderne der ute på CC Vest.

Til tross for at Jan Thomas™ har lovet makeup, styling og lekre bilder har ikke horder av håpefulle modeller stormet til informasjonsskranken. Men etter en stund kommer en helt alminnelig, søt jente optimistisk bort til dem.
– Hun har det som skal til, sier Jan Thomas™, som allerede har glemt at han ville ha en kombinasjon av Heidi Klum, Kate Moss og Vendela®.

I mellomtiden har Ingeborg og Bjørn kommet over Vera.
Og her kan jeg ikke tulle – Vera er slående vakker og oser så mye karisma og intelligens at det egentlig er trist at hun blir oppdaget i et program som Modell på 1 dag. Men et sted skal man jo starte, hvis det er modell man drømmer om å bli.

Borte ved informasjonsskranken fortsetter Jan Thomas™ og Christopher © å ta bilder av alminnelige jenter, og hver gang er de like fornøyde.
– Man kan åpne et modellbyrå her ute, sier Jan Thomas™.

Så får de øye på Vera og kaster seg over henne.
– Hvor gammel er du? spør Jan Thomas™.
– 16, svarer Vera.
– Tuller du? Du ser ut som du er over 20, sier Christopher © på 21.
Vera tar det som et kompliment i det Ingeborg og Bjørn kommer til. En bisarr budrunde starter om 16-åringen.
Jan Thomas™ sier Vera kan få fem gratisklipp på Jan Thomas Studio hvis hun blir med dem. Ikke det beste tilbudet, med tanke på at der er Christophers © mamma med på personalsamtalene og man tilkaller politiet når de ansatte er vanskelige.
Vera sier hun allerde har sagt ja til Ingeborg og Bjørn, og at det ville være umoralsk å gå tilbake på det man har lovet.
– Nei, altså, verden fungerer ikke sånn, sier Jan Thomas™.
– Verden er ikke rettferdig, sier Christopher ©.
Hm. Jeg begynner å forstå hvorfor de må bruke politiet til å løse personalsaker.
– Jeg kan også lett skaffe gratis hudpleie og sånn, sier Ingeborg, som om de holder på med en sms-konkurranse på nettet.
– Du ser ut som om du er over 20, så du kan ta dine egne valg, nikker Jan Thomas™ megetsigende til Vera.
Vera kan verken gå på polet, ta førerkort, stemme eller delta i dette programmet uten foresattes samtykke, så valgene hennes er noe begrenset. Men hun blir med Ingeborg og Bjørn og vi kan puste lettet ut. Å la skolefotografen Christopher © tolke Vera ville få en lobotomi til å virke som en fest.

Vi må ikke glemme episodens tema, som altså er vintage. Her er Vendelas® forklaring på hva vintage er:
– Altså, jeg elsker vintage. Jeg kan gå i vintage-butikker i evigheter og aldri gå lei, det er så mye fint og det som er veldig kult, veldig mange kjendiser bruker vintage, Kate Moss, Vanessa Paradis, de har virkelig blitt stilikoner også på grunn av at de bruker vintage, og vintage er egentlig gamle ting, du kan finne dem på loppemarkeder og i vintage-butikker og på ebay, tror jeg… Bruker du vintage er du helt unik.

Og dette er det Vendela® kunne ha sagt hvis hun hadde giddet å gjøre litt research før hun åpnet munnen:
Årgangsmote er en generell betegnelse på klær fra 1920-tallet og frem til 1980-tallet.
På grunn av økt etterspørsel er klær fra 20-, 30- og 40-tallet vanskelig å få tak i, f. eks. Lanvin, Poiret, Schiaparelli og Vionnet. Årgangsmote fra mer kjente designere som Chanel, Givenchy, Dior, YSL og Balenciaga er lettere, men ikke billigere å finne, da en haute couture-årgangskjole kan koste opp mot 800 000 kroner. Men på nettet finnes en rekke butikker som selger årgangsmote som sko, vesker, solbriller og hatter til overkommelige priser og mange har spesialisert seg på tiår, så det er enkelt å finne den perioden du måtte like. Hottest akkurat nå er antrekk og tilbehør fra 80-tallskolleksjonene til Versace, Armani og Calvin Klein, men selv mors skulderputejakke med applikasjoner kjøpt på Cubus i 1986 er god årgangsmote. Kanskje henger det en liten formue på loftet til mor og far?

Men nå er jeg litt gammeldags og syns det er fint hvis man leser seg opp og kan dele interessant kunnskap med mennesker.

Tilbake til parallelluniverset.
Ingeborg og Bjørn har altså funnet en utsøkt og særegen modell i 16 år gamle Vera, til tross for at Chess ba om en jente i alderen 20 til 35. Men jeg forstår Ingeborg og Bjørn. Når man snubler over en Vera, ser man fort for seg en Vogue-forside eller 100 meter høye Cavalli-boards på Times Square.

Men nå skal Vera skal styles og det er ingen tvil om at Tøyen er et godt stykke unna Vogue. Robinson-Elisa forklarer hva slags antrekk hun har funnet.
– Dette er jo ikke vintage, dette er nye klær, som Kate Moss kunne ha gått i, skinnbukser, sorte jeans, mye flagrende ting, sier Robinson-Elisa.
Dette er 89. gang noen i Modell for 1 dag bruker Kate Moss for å forklare hva de holder på med eller hva de vil. Man liker ikke variasjon i motebransjen.

Bjørn, likestillingens prins, mannen som ble forbløffet over at en pen jente kunne være butikksjef, har bestemt seg for å lage groupie-inspirerte bilder. Helt naturlig, siden groupie er et pent ord for jenter som gjør alt for å ligge med en kjendis og er akkurat det Chess er på jakt etter.

På den andre siden av byen, i Stenersen-villaen, som er så vakker at den får analfabeter til å skrive romaner, pusler Christopher © med sitt og det er som vanlig ikke fotografi, for det er ikke så viktig i forbindelse med dette oppdraget.
– Når man skal gjøre et vintagebilde så ligger nøkkelen i styling og makeup, forklarer han. – Det eneste jeg kan gjøre er bildene litt blassere, men det er viktig at styling og makeup er helt perfekt.
Så en hvilken som helst amatør kunne løst denne oppgaven, med andre ord. Vet Chess det, mon tro?

Jan Thomas™, derimot, er ekstatisk over episodens tema.
– Det er er veldig kult at man snakker om vintage, og hele konseptet i dag er at vi skal style vintage, sier han og holder opp en t-skjorte. – Typisk vintage! Kate Moss er mester på å gjøre vintage.
Uten Kate Moss ville ingen i dette programmet ant hva de skulle si. Og absolutt ingen av dem har noen idé om hva vintage betyr.

Ingeborg forklarer Bjørns Rolling Stone-groupie-idé for Vera. Kult, synes Vera, for hun er Stones-fan.
– Yndlings-t-skjorta er fra 1989-turnéen deres, sier hun.
– Så kult. Var du på konsert, eller? spør Ingeborg.
– Nei, jeg var ikke født da, svarer Vera.
Ooops.

I sin jakt på en kombinasjon av Heidi Klum, Kate Moss og Vendela® har Jan Thomas™ valgt Precilia, som har karibisk mor. Men hun er i det minste over 20.
I et inspirert øyeblikk vil Jan Thomas™ gjøre sin helt unike versjon av glede, glød og glimt i øyet.
– Jeg har lyst til å kjøre kun et lite skjørt, og ingenting oventil, hun bare dekker til brystene sine med mobilen.
Det vil i hvert fall skape glede og glød hos de mannlige kundene hos Chess. Men må de ikke da bruke en ganske stor mobil? Eller flere? En Sony Ericsson Xperia dekker jo knapt en brystvorte.
Christopher © blir engstelig av toppløsforslaget.
– Kan vi ikke bare få noen bilder hvor hun kommer gående fra huset sitt? ber han.
Den gutten vet hva glede, glød og glimt i øyet betyr!

Ingeborg og Bjørn er helt slått ut etter å ha tatt 937 – seriøst! – bilder av Vera.
– At hun ikke har gjort dette før er veldig rart, sier Bjørn.
Helt enig. Hva er det hun har holdt på med frem til nå? Gått på ungdomsskolen eller noe?
De er riktignok litt bekymret for at groupie-bildene er litt på siden av det Chess ville ha, men Bjørn ender opp med at deres idé er bedre enn Chess sin. Kunden har aldri rett.

Christopher © er kjempefornøyd med sine bilder av Precilia, så fornøyd, faktisk, at han syns synd på det andre laget – enda sympati er noe nytt for ham.
– Sympati er noe som har kommet de siste årene for min del, men det er vel noe med å bli gift og sånn, sier han.
Som sagt – ikke så rart Jan Thomas Studio ringer til politiet når de ansatte er vanskelige.

“Hjemme” hos Vendela®

Guttene var lykkelige over at de hadde funnet den nye Kate Moss. Foto: TVN

studerer Chess-mannen og Futatsu-damen de ferdige bildene.
– Litt sånn filmstjerne over henne, og hun andre sånn veldig fashion, sånn supermodell, analyserer Futatsu-damen, en analyse som understreker hvorfor Futatsu er “de aller beste generalistene innen kommunikasjonsfaget fordi merkevarer forvaltes best med et godt overblikk i en stadig mer fragmentert verden”.
– Jeg tror begge to ville ha fungert, men jeg tror ikke det vil fungere å ha begge to, men uten tvil ville begge to fungert, sier Chess-mannen og viser hvorfor han har tittelen marketing manager.

Vera vinner, praise the Lord. Hun er så forbløffende vakker og kraftfull at også Chess glemmer at de var på jakt etter en jente i alderen 20 til 35. En stjerne er sikkert født – jeg håper bare de lar henne gjøre seg ferdig med gymnaset først.

Neste uke er det NKS Nettstudier sin tur. De leter etter en modell med særpreg. Yay! På tide at noen endelig gjør det!

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Trekant og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s