The Social Network: Rain Man med laptop

Justin Timberlake og Jesse Eisenberg ble nervøse av å vente på å komme inn til Idol-audition. Foto: Walt Disney Norge

The Social Network
Regi: David Fincher etter et manus av Aaron Sorkin
Premiere 22.10.10

****

Jeg skulle ønske jeg var Mark Zuckerberg. Ikke på grunn av pengene, men fordi han har et bitende sarkastisk svar på alt. Han er ikke typen som etter en krangel eller konflikt går hjem og sparker seg på leggen mens han tenker “Hvorfor sa jeg ikke det i stedet…! Dritt!”.

Men så er dette Mark Zuckerberg slik Aaron Sorkin har skrevet ham. Og i Aaron Sorkins univers er det aldri noen som nøler når de snakker – overdådige, vittige, supersmarte replikker leveres i mitraljøsetempo, enten vi befinner oss i The West Wing eller i Studio 60. Det spiller ingen rolle hvem som har regien når Sorkin skriver manus.

Man kan ikke si at A Few Good Men og The American President er Rob Reiner-filmer, at Charlie Wilson´s War er en Mike Nichols-film eller at The Social Network er en David Fincher-film, for Sorkin har ennå ikke jobbet med en regissør som kan matche eller overgå hans evne til å fortelle historier.

I intervjuer sier Sorkin at The Social Network ikke handler om Facebook som sådan, men er en universell fortelling om suksess og svik, grådighet og idealisme. Det må han gjerne si, men The Social Network handler faktisk om hvordan Facebook ble til, og hvor gale alle som hadde noe med prosjektet å gjøre ble da det gikk opp for dem at dette var en billion dollar baby.

Og Sorkin strever litt med The Social Network. Det er ikke lett å lage spenning av en ung mann, en dataskjerm og endeløse rekker med programmeringskoder – selv Sorkin må ty til en voiceover for å forklare hva Zuckerberg holder på med.

Men hvor kom Zuckerberg fra? Hva drev ham? Sorkin lar ham ikke være stort mer enn en Rain Man med laptop. Han er ferdigutviklet når filmen begynner – en geek med brukne sosiale antenner i hettegenser og flipflops selv om det er minusgrader ute.

Det virker ikke som om han har glede av noe, ikke noe av det som skjer synes å påvirke ham, ikke engang når de få vennene og bekjente han har anlegger absurde søksmål mot ham.

Sorkin hinter til at Zuckerbergs drivkraft var hans ønske om å tilhøre eksklusive Harvard-brorskap, hvor unge menn med gamle penger anser det som en selvfølgelighet at de alltid kommer først i køen og at alminnelige lover og regler ikke gjelder for dem.

Men smålighet og hevngjerrighet synes som enda mer sannsynlige motiver. Zuckerberg blogger rått og hensynsløst om jenter som ikke vil date ham, og når bestekompisen blir medlem av det eksklusive brorskapet, blir han frosset ut av Facebook-prosjektet av en misunnelig Zuckerberg.

Det er ironisk at Zuckerbergs eget sosiale nettverk krymper etter hvert som det sosiale nettverket han har skapt blir større og større. Men han er ikke den eneste som motiveres av hevnlyst. Napster-grunnlegger Sean Parker (eiendommelig spilt av Justin Timberlake) bruker en star struck Zuckerberg for ta rotta på alle som var kjipe mot ham. Så moralen må være «don´t piss off a geek».

Det er et Sorkin-manus, regissert av David Fincher – men det er Jesse Eisenberg som eier filmen. Jeg er sikker på at når han blir stoppet på gaten fordi folk kjenner ham igjen, er det fordi de tror at han faktisk er Mark Zuckerberg.

En blendende god rolleprestasjon, så god at han antagelig må jobbe hardt og mye for å bli husket som noe annet. Og det ligger en Oscar-nominasjon og venter på ham rett over nyttår. Det er forresten artig at Eisenberg selv er datagründer – skulle du kjede deg en dag er det bare å stikke innom oneupme.com og teste punchline-egenskapene dine.

Jeg håper dotcom blir en ny sjanger. I så fall gleder jeg meg til den religiøse thrilleren Apple: Book of Job (og oppfølgeren Apple II: Big Mac), grøsseren Microsoft: Gates of Hell, den romantiske komedien Amazon Women og den dypt satiriske indie-filmen eBay of Pigs.

 

Reklamer

Om Popcorn uten nåde: Brita C. Møystad

Filmviter og tv-kritiker med dyp begeistring for det meningsløse.
Dette innlegget ble publisert i Fra Hollywood og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til The Social Network: Rain Man med laptop

 1. Kirsti Knutsen sier:

  Har sett denne filmen først nå nettopp, og måtte jo da lese din anmeldelse 🙂
  Et par dager etter at jeg så filmen leste jeg dette i NYT om de der Winklevoss-gutta:
  http://bits.blogs.nytimes.com/2011/02/08/winklevoss-brothers-continue-campaign-against-zuckerberg/
  Utrolig – og de ser jo akkurat ut som de gjorde i filmen. Fascinerende… (jeg mistenker dem for å være klonet frem eller noe sånt, for de ser da virkelig litt overnaturlige ut…)

 2. Det er imponerende at Armie Hammer klarer å spille begge to i filmen.
  Der burde det jo ha vanket en liten birolle-Oscar-nominasjon, syns jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s